Tiszta ízű borok, gondos munka

2023.03.12. 14:50

Borminősítőt tartottak Nagyrécsén

Az előző évekhez képest sokkal jobban vizsgáztak a borok a Bacónak-Hegyért Alapítvány által szervezett idei nagyrécsei minősítőn. A szombat este tartott bírálatra benevezett minták egyikét sem kellett kizárni borkezelési hiba miatt, azaz valamennyi kapott valamilyen minősítést.

Gyuricza Ferenc

A nagyrécsei borverseny zsűrije, balról Kápolnás Zoltán, Förhénci Horváth Gyula és Skanecz István

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Korábban erre még sosem volt példa, vagyis az elmúlt évekhez képest teljes fordulat következett be, ami vélhetően annak a hat-nyolc éves folyamatos információátadásnak is köszönhető, ami éppen az előző borminősítők során történt – fogalmazta meg a lapunknak mondott értékelője során a három fős bíráló bizottságot vezető Förhénci Horváth Gyula. Azt is hozzátette: a fejlődést elsősorban a fehér boroknál tapasztalták, hiszen itt szinte kivétel nélkül tiszta ízű, gondos munkáról árulkodó borokkal találkoztak, harmóniabéli problémák nem jelentkeztek. A vörös borok esetében néhány mintánál már megjelent az almasav, de többségében itt is tisztaság dominált, a rozék pedig kivétel nélkül korrektek voltak. Mindez azért is örömteli, mert a minták egy jelentős része hobbiborászok pincéiből érkezett a versenyre.  

A minősítőre 24 bort neveztek be a gazdák, ebből 12 volt fehér, kilenc vörös és három rozé. A bírálat eredményeként hat arany, tíz ezüst és nyolc bronz minősítést osztott ki a Förhénci Horváth Gyula, Kápolnás Zoltán és Skanecz István alkotta zsűri. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában