Abba kell hagyni a természet kizsákmányolását

2023.03.05. 09:00

A talaj éltetéséről hallhattak előadást a Göcseji Tudásközpontban

Szombaton folytatódott a két hete indult Gyümölcsöző kiskertek című előadás sorozat a Göcseji Tudásközpontban. Ezúttal Lázár Péter gyümölcsész beszélt a talajéltetésről, a talaj szerkezetéről, annak élővilágáról, a kiskertek gondozásáról.

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A permakultúra követői, lelkes érdeklődők és komolyabb kertművelők voltak kíváncsiak arra, hogy miként lehet a környezettel összhangban, vegyszermentesen gazdálkodva élni. Minderről az Almásházán élő szakember beszélt interaktív előadásán, aki 2010-ben egy zalai, később pedig egy hat vármegyét érintő gyümölcsész hálózatépítő program koordinátoraként tevékenykedett, valamint ő szerkesztette az Első zalai gyümölcsészkönyvet is. Különösen kedves téma számára a talajéltetés, a talajmegújító technikák népszerűsítése. Napjainkra siralmas állapotba került a Föld talajának állapota, s az a kérdés, hogy hogyan tudjuk újraéleszteni azt, felelte érdeklődésünkre. A kiskerttulajdonosok könnyebben tanulják a természetes módszereket, ám a nagyüzemi gazdálkodásban és egyáltalán a magyar szemléletmódban nagyobb változásra lenne szükség. Több fejlett országban rájöttek már, hogy vissza kell szorítani a termőtalaj kizsákmányolását: igyekeznek megszabadulni a káros mítoszoktól, miszerint a talajt forgatni, öntözni és vegyszerrel, műtrágyával szennyezni kell. Lázár Péter hozzátette, bízni kell a természet erejében, miszerint az képes magát fenntartani, minden tápanyagot előteremteni, csak időt kell hagyni a megújulásra.

Lázár Péter gyümölcsész szerint a természet nagyon bölcs, tudja, hogy mit csinál
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A következő program március 18-án, szombaton lesz, amikor Darázsi Zsolt gyümölcsész, madarász tart előadást a természetközeli gazdálkodásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában