Megáldották a szőlőt

2023.02.01. 13:30

Új kihívásokkal is szembe kell nézniük a gazdáknak Bázakerettyén

Időpontütközések miatt a Vince-naphoz képest némi késéssel ugyan, de az elmúlt hét vasárnapján Bázakerettyén is megtartották a szőlő megáldásának szertartását és a hozzá kapcsolódó borkóstolót.

Gyuricza Ferenc

A szőlőt Aigner Géza letenyei plébános áldotta meg

Forrás: Bázakerettye Jövőjéért Alapítvány

A Bázakerettye Jövőjéért Közhasznú Alapítvány által szervezett rendezvényre a vasárnapi szentmisét követően, a délutáni órákban került sor. Az érdeklődőket Tóth Károly birtokára várták, ahol Aigner Géza letenyei plébános végezte el a szentelést, majd a gazda rövid metszési bemutatót is tartott. Ez utóbbihoz kapcsolódóan elmondta: a birtokhoz a nyolcvanas években jutott hozzá, s azóta számos változást kellett megélnie neki is, de a környező területeken gazdálkodóknak is. A jelenlévők – köztük az aktuális szőlőművelési feladatokról szóló előadást tartó becsehelyi bortermelő Liviczky Tibor – ezt követően többek között arról folytattak diskurzust, hogy a szőlőművelés egyik legfontosabb kérdése jelenleg a növényvédelem körül forog, mert a tulajdonosokat nemcsak a hatályos törvényi előírások kötelezik, de azok betartása mellett a klímaváltozás okozta új kihívásokkal is szembe kell nézniük, így ma már a betegségeknek ellenállóbb fajták telepítését kell prioritásnak tekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában