Röviden

2023.02.28. 17:00

Lomtalanítás, főzőtanfolyam és kolbásztöltőverseny - híreink a vármegyéből

Mozsár Eszter

Forrás: Illusztráció / Pesthy Márton

Március 1-jén indul a lomtalanítás Zalaegerszegen

Zalaegerszeg önkormányzata a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. közreműködésével Zalaegerszegen a családi házban élők részére házhoz menő lomtalanítási akciót szervez 2023. március 1. és március 24. között. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy városrészenként egy nap lesz felajánlva a lomtalanítás igénybevételére – írja a zaol.hu. Lakóingatlanonként maximum 3 köbméter lomhulladékot szállítanak el. A lomtalanítást kérő ingatlantulajdonosoknak a városrészenkénti gyűjtési napra kell bejelenteni igényüket. A szolgáltató csak az igénybejelentést leadó ingatlanokat keresi fel.

Környezetvédelmi munkák a kustánszegi tóparton

A vízparti nádas megújító vágására hirdetett meg környezetvédelmi közösségi munkát a kustánszegi tóhoz a Göcsej Horgász Egyesület. A munkálatok már két hete elkezdődtek, akkor a keleti és az északi parton, azaz a Németfalu felőli oldalon dolgoztak az önkéntesek, míg az elmúlt hét végén a Kustánszeg felőli oldal került sorra – tudósít a Zalai Hírlap. Az egyesület elnöke, Kelemen Csaba szerint két hete optimálisabbak voltak a feltételek a munkához, az akkori hideg időjárás miatt ugyanis jég borította a tavat, így könnyebben és gyorsabban haladtak. Ezúttal azonban csak a partról fértek hozzá a növényzethez. A tavalyi aszályos időjárás után a tó vízszintje jelentősen csökkent, de az őszi, illetve a januári esőzések szerencsére betelítették a tavat, azaz jelenleg egy kevéssel az üzemi szint felett állnak.

Még tart a borok tisztulási folyamata

Az évjárat sajátosságai, valamint a hideg téli időszak elmaradása miatt lassabban érnek a borok, ezért célszerű még várni a minősítők, borversenyek megtartásával – tanácsolja Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A csörnyeföldi borász úgy véli, legalább egy hónap szükséges még ahhoz, hogy az öntisztulási folyamatok befejeződjenek – olvasható a Zalai Hírlapban. Sok esetben nem vált ki a borkő, de gyakran találkozhatunk fenolos, opálos borral is, ami szintén azt jelzi, hogy még tart az öntisztulás folyamata. Ezek esztétikai hibák, amiket óhatatlanul figyelembe kell, vagy legalábbis figyelembe kellene venniük a bíráknak.

Ismét megszervezte főzőtanfolyamát az Örök Tinik csapata Tófejen

A korábbi évek hagyományának megfelelően ezúttal is megszervezte téli főzőtanfolyamát a tófeji Örök Tinik csapata. A január közepén indult sorozat vezetője ezúttal is Menyhárt László volt, akinek segítségével hét különböző étel elkészítésének módját ismerhették meg a résztvevők – tudósít a zaol.hu. A tanfolyamot vezető pusztaedericsi szakács szerényen úgy fogalmaz: ő az igényekhez alkalmazkodik, vagyis olyan ételeket készít, amire az Örök Tinik részéről felkérést kap. Miután eddig soha nem főztek a korábbiakhoz még csak hasonló ételt sem, ezért a program résztvevői már igencsak széles tárházát ismerhették meg a konyhaművészetnek.

Kolbászból volt a kerítés is Nemesrádón

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg Nemesrádón a Dely-napi kolbásztöltő versenyt, amely a falu hajdani becsületkasszás kocsmárosának, Dely Gyulának állít emléket – írja a Zalai Hírlap. Az idei vidám erőpróbára 12 csapat nevezett, főként a környező településekről. Ezúttal Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője is részt vett a programon. A Területi Operatív Program által támogatott rendezvényről a jókedv sem hiányzott; ebben élen járt Szőke András humorista, filmrendező, aki amellett, hogy a héttagú zsűri elnökeként bírálta az elkészült kolbászokat, stand up előadással szórakoztatta a jelenlévőket, majd játékos feladatokkal bízta meg a versengő csapatokat.

Jubileumi Hóvirág Fesztivál Letenyén

Kiállításokat, zenés programokat és közösségi rendezvényeket is magába foglal az a tavaszi művészeti fesztivál, amit immár tizedik alkalommal rendez meg Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár - tájékoztat a zaol.hu. A jubileumi Hóvirág Fesztivál március 8-án kezdődik s 18-ig tart. Minderről Dömők József, a szervező intézmény igazgatója tájékoztatta portálunkat. Elmondta: ezúttal is az volt a szándékuk, hogy a programokkal lehetőség szerint minél több korosztályt szólítsanak meg, a rendezvényekkel minél szélesebb társadalmi rétegeket érjenek el.

Újra a rájátszást érő második helyen a ZTE NKK csapata

A női kosárlabda amatőr NB I. Fehér-csoportjában lassan a végéhez közeledik az alapszakasz - írja a zaol.hu. A ZTE NKK együttese az utolsó előtti hazai mérkőzését vívta és fontos győzelmet aratott, amivel ismét a csoport második helyén áll. ZTE NKK–Radobasket Törökbálint 94-52.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában