A Magyar falu program támogatásából

2023.02.25. 14:00

Felújították a ravatalozót Eszteregnyén

A Magyar falu program 31 millió forintos támogatásából pénteken felavatták és felszentelték a temetőben felújított ravatalozó épületét. A sírkert fejlesztésével a jövőben sem állnak meg, keresik a lehetőségeket.

Benedek Bálint

Cseresnyés Péter és Kele Lajos a felújított ravatalozó előtt

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az eseményen Kele Lajos polgármester köszöntötte az érdeklődő lakosságot. Beszédében elmondta: a régi ravatalozó épületének állaga az évtizedek során nagyon leromlott, már omladozott. A település lakosságával együtt várták a lehetőséget a felújításra, mely a kormány jóvoltából a Magyar falu program hathatós támogatásával megvalósulhatott, melyben nagy szerepe volt Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőnek.

- Az elkészült modern és szép létesítményben ezután a lakosok méltó módon búcsúzhatnak el elhunyt szeretteiktől - folytatta. - Halotthűtővel rendelkezünk, s a jövőben olyan pályázatokat figyelünk, aminek keretében esetleg urnafalat is építhetünk. Azt látjuk, hogy utóbbi temetkezési módra egyre nagyobb az igény. A pályázat része a lélekharang, ami egyelőre még hiányzik az épületről, ám a helyét már kialakította kivitelező. Fél év mire a harangot kiöntik, szerkezetkésszé teszik és rögzítik. Várhatóan május végére június elejére készülhet el, melyet egy újabb ünnepség keretében szentel fel az atya.

Az eseményen Cseresnyés Péter is megjelent, aki köszöntő szavaiban kiemelte: örül annak, hogy az eszteregnyei közösség ilyen összetartó, valamint a testület ennyire szívén viseli a település sorsát.

- Az itt élők a kormányzat vidékpolitikájában rejlő lehetőségeket jól használták ki - fogalmazott. - Számtalan olyan beruházás valósult meg, amelyet az itt élők évtizedek óta vártak és az elmúlt években nyílott arra lehetőség, hogy eredményesen pályázzanak. Utak újultak meg, az óvoda rendbetétele épp a napokban indulhat el. Csak Eszteregnyére az utóbbi négy évben közel 200 millió forint érkezett, s pályázni még mindig lehet és kell is.

Ezt követően a letenyei plébános, Aigner Géza áldotta meg az új ravatalozó épületét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában