A tűzoltó-egyesület rekordszámú résztvevőt regisztrált

2023.01.08. 08:55

Túra Szendrey Júlia szülőházához

Szendrey Júlia keszthelyi szülőházához vezetett az alsópáhoki tűzoltó egyesület idei első túrája, amelyen rekordszámú résztvevőt regisztráltak szombaton.

Péter B. Árpád

Az indulás előtt Paál Éva túravezető tájékoztatta a résztvevőket

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Már jóval a 9 órára meghirdetett start előtt megtelt élettel az alsópáhoki művelődési ház előtti kis tér. Érkeztek családosok gyermekekkel, ifjak s éltesebb korú természetkedvelők, akikre nagyjából 15 kilométeres táv várt – ezúttal Keszthelyig s vissza.

A minden eddiginél több, 112 résztvevő Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kereste fel a lánglelkű költő feleségének emlékszobáját, megismerkedve Szendrey Júlia élettörténetével.

A „feleségek feleségének” édesapja, Szendrey Ignác gazdatisztként a Festeticsek szolgálatában állt Keszthelyen. A család az Újmajorban lakott, amelyet 1973 óta Szendrey-telepnek hívnak. Elhangzott az is: a városban állítottak először szobrot Szendrey Júlia tiszteletére, akinek szülőházát 1923 óta emléktábla jelöli, s 2009 májusában ide került az őt mintázó köztéri alkotás is.

A túrázók az indulás előtt. Ezúttal rekordszámú résztvevő teljesítette a 15 kilométeres távot
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Történelmi adalék, hogy az emlékszoba közvetlen közelében található a régi intézői ház, amelyben annak idején Bartók Béla is megszállt.

Az indulás előtt Paál Éva túravezető lapunknak elmondta: 2019-ben szervezték az első gyalogos erőpróbát, kimondottan az önkéntes tűzoltó egyesület tagjainak, „de már annak olyan sikere volt, hogy számos falubeli is csatlakozott”, így azóta nyitottak az alkalmak, s már jönnek Hévízről, Keszthelyről, Zalaegerszegről, Nagykanizsáról, Söjtörről, sőt, akár távolabbról is. Ennek köszönhetően a tavalyi túrákon már 70-80 résztvevőt regiszráltak, amit ezúttal sikerült bőven túlszárnyalni, hiszen több mint 110-en teljesítették a 15 kilométeres távot.

– Azokat az útvonalakat szeretnénk megmutatni a hozzánk csatlakozóknak – folytatta Paál Éva –, amelyek nem közismertek. Alsópáhok térségében egyébként nincs is kijelölt túraszakasz, tehát mi állítjuk össze az útvonalainkat a település tágabb térségében, hogy megmutassuk értékeinket-szépségeinket.

Mosolygósan, jókedvűen indult 2023 első túrája
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A túravezető úgy fogalmazott, „ehhez semmi más nem kell, csak elhatározás, hiszen az általában teljesítendő 15 kilométer még a kezdőknek sem sok”.

– A természet és a mozgás egyaránt vonzó és népszerű manapság – tette hozzá Paál Éva. – Itt a berekben például láthatunk madarakat, őzet, szarvast, vaddisznót is, és ez olyan pozitív élmény, amiért érdemes útra kelni. A mai túránk pedig azt bizonyítja: minderre egyre nagyobb az igény.

Az Alsópáhoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület idén még három alkalmat tervez. A vállalkozókedvűek tavasszal felkeresik a sármelléki ásatások helyszínét, később pedig lokátor, illetve gombázós túrán vehetnek részt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában