Még egy kört „futnak” a kisposták ügyében

2023.01.25. 20:00

Százmillió forint plusz áfa lett a régi piac kikiáltási ára – Közgyűlést tartottak Nagykanizsán

A korábbi közgyűlések színvonalát is sikerült alulmúlnia szerdán a képviselő-testületnek. A városatyák többször vádolták egymást hazugsággal, bizonyos hozzászólásokat cinikusnak, gusztustalannak vagy csak egyszerűen hülyeségnek minősítették. Balogh László polgármester már az első napirend, az interpellációk során technikai szünetet rendelt el, hogy mindenkinek legyen ideje kiengedni a felgyülemlett gőzt.

Pásztor András

Hamarosan beépíthetik a régi piac területét, a kikiáltási ár 100 millió forint plusz áfa

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Mindezek ellenére érdemi döntések is születtek, többek között a városi buszközlekedés díjainak emeléséről, a régi piac területének értékesítéséről, a kisposták újranyitásáról,  a fánkfesztivál és a város napi ünnepi programok megrendezéséről.

Az első komolyabb csörte a buszközlekedés átszervezése, a díjak emelése körül alakult ki, a közösségi közlekedés finanszírozása ugyanis több száz millió forintba kerül évente az önkormányzatnak. A közgyűlés elé olyan előterjesztés került, melyben többféle díjemelésre tett javaslatot a Volánbusz Zrt. Ezek közül a legkisebb, az átlagos 10 százalékos díjemelés szerepelt, míg a legnagyobb, közel 44 százalékos díjemelésről szólt. A jegy- és bérletárak emelése mellett, a járatok ritkítása, átalakítása is szerepelt a javaslatcsomagban. A téma kapcsán  egymásnak is estek a képviselők, a vita egy idő után már nem is a buszközlekedés finanszírozásáról szólt, sokkal inkább arról, hogy az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) vagy a Fidesz frakció tett-e többet a városért az elmúlt időszakban. Végül Balogh László polgármester visszaterelte a vitát az eredeti mederbe, s az előterjesztésről is szavaztak a városatyák. Ennek eredményeként az ÉVE frakció szavazattöbbségével az átlagosan 18 százalékos díjemelésről döntött a testület. Fontos kiemelni, hogy a 18 százalékos díjemelés az átlagot jelenti, a helyi menetjegyek például 50 százalékkal, az arckép nélküli bérlet 32 százalékkal, a félhavi bérlet 13 százalékkal, a havi bérlet 12 százalékkal kerül majd többe áprilistól.

A közgyűlés a régi piac területének értékesítéséről is döntött, melynek eredményeképpen 100 millió forint plusz áfa összegért hirdetik meg a közel 2500 négyzetméteres belvárosi ingatlant. Az önkormányzat az ajánlattevők részére nem engedélyezte a részletfizetés lehetőségét sem.

A fiókposták bezárása miatt ismét elszabadultak az indulatok. Mint ismeretes: Kanizsán egyetlen kispostát sem nyit újra a Magyar Posta Zrt., mivel az igényelt fenntartási költségeket nem szavazta meg korábban a testület.

A Fidesz és az ÉVE frakciója természetesen ez ügyben a másikat hibáztatta. Az ÉVE szerint hazugság volt a fiókposták ideiglenes bezárásáról szóló levél, hiszen mára világossá vált, hogy a Magyar Posta Zrt-nek esze ágában sincs újranyitni a kispostákat a fűtési szezont követően. A Fidesz szerint viszont a palini kispostát meg lehetett volna menteni, ha az ÉVE frakció nem garasoskodik és kifizeti a Magyar Posta Zrt. által kért fenntartási költséget, Végül mégiscsak született egy kompromisszumos javaslat. Ennek értelmében Balogh László polgármesternek további tárgyalásokat kell kezdeményeznie a palini, a sánci, és a kiskanizsai fiókposta újranyitásáról.

A testület a fánkfesztivál megszervezéséhez szükséges támogatás tárgyában is döntött, az igényelt 5 millió forint helyett, végül 3.5 millió forintot szavaztak meg. Szintén napirendi pontként szerepelt a város napi programok megszervezése. Erre 15 millió forintot biztosított a közgyűlés, a rendezvény megszervezésére pedig pályázatot írnak ki. Balogh László polgármesternek ezzel ellentétes volt a véleménye, ő ugyanis azt szerette volna, ha a város napi programokat a hivatal szervezné, így a költségek is csökkenthetők lettek volna. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában