A hagyományokhoz híven

2023.01.23. 17:30

Öt díjazott a magyar kultúra napján – 200 éves a Himnusz

Kerek évfordulón, a Himnusz születésének 200. évfordulóján tartották országszerte a magyar kultúra napját idén. Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban a hagyományokhoz híven, immáron nyolcadik alkalommal kulturális szakembereket is díjaztak vasárnap.

Mozsár Eszter

A díjazottak és a gálaesten résztvevők csoportja, hátsó sor: Kósa-Kemes Laura, Kósa Ruben, Vigh László, Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa főispán és Berecz András. Elől: Babják Zoltán, Takács László, Bednárikné Rácz Enikő, Dóráné Mészáros Anikó, Stancsics József és Molnár András

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendezvényre érkezők a gálaműsor előtt tekinthették meg az erre az alkalomra készített tárlatot, ami a Zalaegerszeg Sajtófotó Kiállítás első tíz esztendejéből válogatott. A több órás program elején a Zalai Táncegyüttes -  a közönséggel közösen – énekelte el Kölcsey Ferenc kétszáz évvel ezelőtt íródott, majd később megzenésített költeményét, a Himnuszt. Előtte Besenczi Árpád igazgató mint házigazda mondott köszöntőt. 

- 2023-ban több jeles évforduló ad okot ünneplésre és büszkeségre. Kétszáz évvel ezelőtt, január elsején Petőfi Sándor, míg január 20-án Madách Imre született, idén ünnepeljük az 1848/49-es szabadságharc 175. évfordulóját. Volt egy tragikus esemény is, 1943. január 12-én történt a doni katasztrófa. Mindezek az évfordulók fontosak a magyarság és a magyar kultúra életében. Hozzáteszem, idén ünnepli a Hevesi Sándor Színház alapításának 40. évfordulóját, így igazán méltó helyszíne a magyar kultúra napi ünnepségnek – mondta a teátrum igazgatója. 

A műsorban a Zalai Táncegyüttes a Székelyek című táncszínházi produkciót mutatták be.
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Rendhagyó módon a gálaesten vette át Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a Zalaegerszegért díjat, ugyanis nem tudott részt venni a decemberi ünnepségen.  

- Tavaly ünnepeltük Zalaegerszeg neve első, 1247-es okleveles említésének 775. évfordulóját – kezdte gondolatait Balaicz Zoltán polgármester. - Programokkal, köztéri alkotásokkal, kiadványokkal emlékeztünk minderre, év végén pedig a Zalaegerszegért díjakat adtuk át. 2022-ben volt éppen 15 éve annak, hogy Zalaegerszeg és az ukrajnai, kárpátaljai Beregszász között testvérvárosi kapcsolat jött létre. Ez az elmúlt időszak valóban gyümölcsöző volt, számos, kulturális és civil szervezetekre, iskolákra kiterjedő kapcsolat született, erősödött meg. Ebben kulcsszerepe volt Babják Zoltán polgármesternek, aki megmutatta, hogyan kell ezt a testvérvárosi kapcsolatot fenntartani, fejleszteni.

A gálaeseten fellépett Berecz András énekes-mesemondó is.
Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán így folytatta: 2022 februárjától azonban a háború miatt megváltozott a világ, s annak kitörése után olyan lokálpatrióta összefogás valósult meg, melynek keretében első szóra mozdult meg mindenki. A polgármester Vigh László országgyűlési képviselővel közösen adta át a díjat Babják Zoltánnak, aki így köszönte meg a méltatást: ez az első anyaországi elismerés városvezetői munkájáért. Mint mondta, amíg ő a polgármester, mindig kint lesz – az ukránnal közösen – a magyar lobogó. Végül hozzátette, kéri, hogy a díjjal járó pénzjutalmat a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül Beregszász szociális konyhájának működtetésére juttassák el.  

Ezt követően már nyolcadik alkalommal nyújtották át a közművelődési, a könyvtári, a múzeumi és a levéltári területen dolgozóknak a város elismerését. Elsőként Takács László, a Göcseji Múzeum régésztechnikusa lépett színpadra, aki több jelentős feltárásban vett részt, s régésztechnikusi feladatai mellett az osztály műszaki felelőse, valamint sokat tesz a szakma utánpótlásáért. Neki, ahogy a többieknek is Balaicz Zoltán és Vigh László nyújtotta át az oklevelet.  

A gálaesten díjazásban részesült Bednárikné Rácz Enikő, a Keresztury VMK igazgatóhelyettese elhivatott népművelői és művelődésszervezői munkájáért, kimagasló szakmai hozzáértéssel végzett programszervező és közösségépítő tevékenységéért. Ugyancsak oklevelet vehetett át Dóráné Mészáros Anikó, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megyei könyvtárellátási csoportvezetője szakmai munkájáért, a kistelepülési könyvtári szolgáltatások magas színvonalú szervezéséért. Molnár András, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának címzetes igazgatója több évtizedes, zalai kötődésű kutatásait országos kontextusba helyező munkásságáért, elhivatott intézményvezetői munkájáért, népszerű tudományos publikációiért kapta a kitüntetést. A Kultúra Mecénása Díjat idén az Aegon Biztosító Zalaegerszegi Kirendeltsége, a Jadran-Mart Kft. vehette át. Stancsics József irodavezető az oklevél mellé Nagy Kálmán festőművész alkotását kapta. 

A gálaest végül a 65 éves, Pro Urbe-díjas Zalai Táncegyüttes és a Kossuth-díjas Berecz András előadóművész közös műsorával zárult.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában