Tágasabb és modernebb

2023.01.24. 11:32

Jelentős beruházással újult meg a szepetneki könyvtár (videó, galéria)

A magyar kultúra napi megemlékezés keretében hétfőn ünnepélyes keretek között adták át a jórészt pályázati forrásból felújított könyvtári információs és közösségi helyet a Királyi Pál intézményegyüttesének földszintjén.

Benedek Bálint

A felújított bibliotéka előtti szalagátvágáson, balról: Bene Csaba, Vlasicsné Fischl Timea, Dávidovics Judit Ágnes, a Királyi Pál óvoda és bölcsőde intézményvezetője és Cseresnyés Péter

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az eseményen Vlasicsné Fischl Timea polgármester beszélt az elmúlt időszak kihívásairól, munkáiról és beruházásairól. Elmondta: a járványt minden szempontból nehezen viselték, hiszen akik ismerik Szepetnek jelenét és múltját, tudják, hogy a kultúra, az oktatás, a közművelődés, a sport és minden, ami a közösségi élet formához tartozik, fontos szerepet töltött be a település életében.

- Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt években is pályázati forrásokból és önerőből sikerült megvalósítani fejlesztéseket a településen és ebben az intézményben is - folytatta. - A bölcsődét, az óvodát, az iskolát és a könyvtárat magába foglaló intézmény 120 éve biztos alapokon áll. A hatalmas épület, a sok funkció, a több üzemeltető nagy kihívást jelent. Bő két éve az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében felújíthatta az óvoda csoportszobáit, szociális helyiségeit, az ebédlőt, a melegítőkonyhát, majd egy újabb TOP finanszírozású energetikai pályázatból és önerőből elkészült az épület nyílászárócseréje, tető- és hőszigetelése. E kettő pályázat 138 millió forint értékű fejlesztést jelentett. Sőt a Nagykanizsai Tankerületi Központ pályázati forrásból és saját költségvetésből felújította a régi épületrész és a tornaterem tetejét.

Hozzátette: a magyar falu program önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére szolgáló pályázatával szinte egy időben a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiumának kiírására is jelentkeztek.

- A kettős sikert követően a közösségi tér modernizálására nyert 9 millió forintból lehetőség nyílt az életveszélyes fagalériás könyvtár felújítására és egy, a mai kornak megfelelő többfunkciós kétszintes tér kialakítására - fogalmazott a településvezető. - A földszint tágasabb és modernebb lett. Ezenkívül közel 3 millió forint értékben új könyvespolcokkal, kiszolgálópulttal, folyóiratállvánnyal, felnőtteknek és gyermekeknek való asztalokkal és székekkel, szőnyegekkel, olvasólámpával és olvasófotellel korszerűsítettük a berendezést.

Ezt követően Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz, aki beszélt arról, hogy a szepetneki közösség tagjai az elmúlt időszakban minden tárgyi feltételt megteremtettek ahhoz, hogy a kultúra otthonra találhasson e falak között. A kormányzat támogatja ezen törekvéseket, melyekkel a vidéket fejlesztési pályára állítja és még számos infrastrukturális beruházást támogat a jövőben is. Csak Szepetneknek az elmúlt időszakban közel 400 millió forintot fordíthattak a település fejlesztésére.

A kulturális műsorban felléptek az óvodások, az iskola diákjai és a kanizsai Magic Ritmo tánccsoport is.

A szalagátvágás előtt Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke szólt. Hangsúlyozta: példás összefogás eredményeként fejlődhet a falu, melyhez a közgyűlés is támogatást biztosíthatott. A szepetnekieknek különösen jó érzékük van ahhoz, hogy olyan fejlesztésekre pályázzanak, melyek kiegészítik, s támogatják egymást. A lehetőség a jövőben is adott, lesznek források, amikkel tovább szépíthető a település.

Végül Heiter Róbert Gottfried plébános szentelte meg a könyvtárat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában