Tovább erősítik a kapcsolatokat

2023.01.26. 15:30

Felcsíki polgármesterek látogattak Zala vármegye több településére

Öt felcsíki polgármester – Csíkmadaras, Csíkdánfala, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás és Csíkszentdomokos első embere –, továbbá több székelyföldi kistérségi vezető érkezett tanulmányútra Zala és Somogy vármegyébe, amelynek részeként jártak a minap a Nyugat-Balaton településein is.

Péter B. Árpád

Alulról építkeznek. Vendégek és vendéglátók Gyenesdiáson

Forrás: ZH

– Testvértelepülési és családi kapcsolatok révén már 15 éve együttműködünk Csíkszenttamással – mondta el Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere –, s most örömmel láttuk vendégül az elmúlt hétvégén e térség településeinek vezetőit. Hisszük: a magyar-magyar összefogást alulról építkezve lehet erősíteni, még több tartalommal megtölteni.

Számos zalai település ápol szoros kapcsolatot Hargita és Kovászna megyei városokkal s falvakkal, a gyenesdiási megbeszélésen pedig rögzítették: mindezt szeretnék folytatni, erősíteni – nemcsak a kultúra terén, hanem az élet minden területén.

A csíki településvezetők a gyenesdiási községházán is tárgyaltak, középen Góth Imre alpolgármester és Gál Lajos polgármester vendégeik körébe
Forrás: ZH

Gál Lajos hozzátette: idén szeptemberben Csíkszenttamás küldöttsége mellett más felcsíki településekről is érkeznek delegációk a nyugat-balatoni nagyközség szüreti ünnepére, addig pedig a gyenesdiási Dalárda révén készül egy CD, amelyen több gyimesi s felcsíki kultúrcsoport is énekel majd. Ezt a Trianon emléknapon, június 4-én mutatják majd be Székelyföldön.

– Ezen katona- és népdalok, visszaemlékező gondolatok kapnak majd helyet – tette hozzá a polgármester –, s úgy gondolom, ez is szép példája a magyar kultúra közös megélésének, éltetésének.

Gál Lajos arról is beszélt: négy csíki és három nyugat-zalai kultúrcsoport működik majd közre a hanghordozón. Mindenki a saját településén rögzíti a rá eső anyagot, amely a Dalárda irányításával áll össze egységgé. A polgármester megjegyezte, készült már hasonló CD, amelyet elküldtek Orbán Viktornak s Áder Jánosnak is, ők pedig kedves, elismerő válaszban köszönték meg e kulturális missziót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában