Holokauszt

2023.01.27. 17:30

A muravidéki zsidó áldozatokra emlékeztek Hosszúfaluban

A történelem egyik legaljasabb cselekedete volt az a XX. századi népírtás, amelynek az európai zsidóság megsemmisítése volt a célja. A holokauszt áldozatainak többsége koncentrációs táborokban vesztette életét.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az egyik legnagyobb megsemmisítő tábort, a lengyelországi Auschwitz-Birkenaut 78 évvel ezelőtt, 1945. január 27-én szabadították fel az előretörő szovjet csapatok. Az évfordulót ENSZ közgyűlése 2005. november elsejei ülésén a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánították, azóta arról világszerte megemlékeznek. A mai Szlovénia területén két olyan nagyobb zsidó temető található, amely viszonylag épségben maradt. Az egyik a muravidéki Lendvához tartozó Hosszúfaluban, ahol péntek délután katonai tiszteletadással, illetve koszorúzással emlékeztek a rémtettekre, valamint a Muravidékről elhurcolt zsidókra, akiknek döntő többsége ugyancsak a koncentrációs táborokban vesztette életét.

Fotós: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A megemlékezésen a Szlovén Köztársaság közelmúltban megválasztott új elnöke, Natasa Pirc Musar nevében Aleksej Skok politikai ügyekért felelős tanácsadó helyezett el koszorút. Ugyancsak lerótta tiszteletét az áldozatok emléke előtt Ze´ev Boker, Izrael szlovéniai nagykövete, Máthé László Eduárd, Magyarország szlovéniai főkonzulja, Magyar János lendvai polgármester, Marjetka Bedrac, a Maribori Zsinagóga – Zsidó Kulturális Örökségközpont képviselője, Sara Bozanic, a Szlovén Zsidó Közösség – Ortodox Zsidók Közösségének képviselője, valamint a muravidéki magyar önkormányzati közösség több képviselője is. Este a lendvai zsinagógában emlékkoncertet tartottak.

Fotós: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában