Döntött a közgyűlés

2022.12.19. 10:30

Települési értéktár alakult Zalaegerszegen

A legutóbbi önkormányzati közgyűlés döntött a Zalaegerszegi Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról.

Arany Gábor

Mint ismeretes, 2012-ben született meg a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény, amely kimondja, az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, ápolni, védelmezni és támogatni kell. Nemzeti értékeink széleskörű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése nyelvi, szellemi, kulturális, gazdasági teljesítményük, természeti és épített értékeinek elismertetése, a nemzeti arculat erősítése egyaránt kiemelkedő jelentőségű.

A törvény előírásaival összhangban a közgyűlés a települési értéktár bizottság feladatainak ellátását nem önálló testület, hanem a közgyűlés kulturális szakbizottságának hatáskörébe utalta. Az elmúlt években már megfogalmazódott, hogy indokolt lenne az értékek felvételével, nyilvántartásával, gondozásával kapcsolatos feladatkörök önálló, csak ezzel foglalkozó testülethez telepítése, mentesítve a közgyűlés szakbizottságát. Ennek megfelelően döntött közgyűlés a bizottság létrehozásáról, melynek tagjai lettek: Flaisz Gergő (a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója), dr. Gyimesi Endre (a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány elnöke), dr. Kostyál László (a Göcseji Múzeum igazgatója), Tuboly Andrea (a Zalaegerszegi Turisztikai Hivatal és Információs Iroda vezetője) és Varga Csaba (a Zalaegerszeg Turizmusáért Egyesület elnöke).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában