Látni és látszani

2022.12.10. 18:30

Miért nem kapcsolnak lámpát a zalai sofőrök télen?!

Itt a tél, későn világosodik, korán sötétedik és napközben is sokszor rosszak a látási viszonyok az utakon, a pára, köd, eső, havazás mind nehezíti, hogy észrevegyük autós társainkat. Sok sofőr mégsem kapcsol lámpát.

Fehér Márk

Autók a reggeli ködben

Fotó: Pezzetta Umberto

A tél beköszöntével a legforgalmasabb időszakok (reggel 7-8 óra és délután 4-5 óra) sötét vagy szürkületi időszakba esnek, melyre még az esetleges eső, havazás, köd rátesz egy lapáttal. A gépjárműveket, bicikliseket, gyalogosokat sokszor nehezen és későn lehet észrevenni.

Meglepően sokszor lehet tapasztalni, hogy rossz látási viszonyok között kivilágítatlan autók közlekednek Zala megye útjain. Ez azért is megdöbbentő, mert nemcsak észrevenni nehéz őket (sőt sokszor lehetetlen), hanem ők sem látnak megfelelően. A közvilágítás nem nyújt elegendő fényt este sem, nem hogy téli viszonyok között, így, ha nem kapcsolunk lámpát, könnyen meglehet a baj. Belénk szaladhat egy autóstársunk, aki nem veszi észre a kivilágítatlan járművünket, vagy nem veszünk észre egy gyalogost a zebrán, vagy egy útra kiszaladó állatot is későn vehetünk észre, és még sokáig sorolhatnánk, mennyi következménye lehet, ha nem kapcsolunk lámpát.

Autós a reggeli ködben, akit felkapcsolt lámpával is nehezen lehet észrevenni.
Fotós: Pezzetta Umberto

Biztosítási beadványok alapján 19%-kal nő télen a közúti balesetek száma. Ez a szám csökkenthető lehetne, ha minden autós betartaná a „látni és látszani” elvet, tehát mindig kapcsolna megfelelő(!) világítást. Nem, a helyzetjelző, csak a ködlámpa, vagy a nappali menetfény nem számít megfelelő világításnak, ugyanis ezeket nem lehet időben észrevenni. Az elfogadott a tompított fényszóró, mely jól láthatóan világít a jármű elején és hátulján is. 

Világítás nélküli autó, rossz látási viszonyok között Zalaegerszegen
Fotós: Fehér Márk

A ködlámpát rengetegen használják télen, ami rendben is van, hiszen segíti a látásunkat ködös időben, viszont, ha megpillantunk egy járművet a visszapillantótükrünkben, kapcsoljuk le a hátsó ködlámpát. Ne zavarjuk és vakítsuk el autóstársainkat, sem a ködlámpával, sem a távolsági fényszóróval. Ha látjuk, hogy valaki szemből érkezik, kapcsoljuk le a reflektort, illetve, ha utolérnek, kapcsoljuk le a hátsó ködlámpát. 

ősz, köd
Reggeli köd Zalaegerszeg közelében
Fotós: Fehér Márk

A balesetek főbb oka még a nem megfelelő követési távolság tartása és a rossz minőségű vagy nem évszaknak megfelelő autógumi használata. Télen a rossz látási körülmények és a rossz útviszonyok miatt érdemes nagyobb követési távolságot tartanunk az előttünk haladó mögött (azért sem rossz ötlet, mert ha kicsit lemaradunk, nem veri fel a szélvédőnkre, autónkra a latyakos, sáros vizet). Az autó gumijára is érdemes egy pillantást vetnünk. A gumiabroncsokat ajánlott 5 évente lecserélni újra, illetve a kopásjelzőre is érdemes figyelnünk, mielőtt felrakjuk gépjárművünkre a „téli papucsokat”. Érdemes szakemberre bízni az abroncscserét, ugyanis amellett, hogy így nem nekünk kell bajlódnunk vele, a szervízek vetnek egy pillantást a felrakandó gumira és tanácsokkal látnak el, illetve szólnak, ha érdemes lecserélnünk.

Havas, latyakos országút Zalaegerszeg határában
Fotós: Fehér Márk

Egy szó mint száz, érdemes elindulás előtt megbizonyosodnunk róla, hogy felkapcsoltuk a tompított fényszórót a gépjárművünkön, főleg lakott területen kívül. Ellenőrizzük bizonyos időközönként a gumiabroncsunk állapotát és nézzük meg, hogy megfelelő-e a gumiban a nyomás és tartsuk be a biztos követési távolságot a közutakon, hiszen mindenkit várnak haza. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában