Közös kirándulás

2022.12.20. 13:00

A schengeni határnyitás évfordulóját ünnepelték a rédicsi kertbarátok

Az elmúlt hétvégén a Rédicsi Kertbarátkör Egyesület tagjai a schengeni határnyitás évfordulóját ünnepelték a hosszúfalusiakkal közösen, pincelátogatással egybekötött túrán.

Korosa Titanilla

Középen Pete Polgár Máté, Gaál Károly és Borut Baci a határkőnél tartott megemlékezésen

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

2007. december 21-én csatlakozott Magyarország a schengeni térséghez, azóta a magyar-szlovén határvidék szőlősgazdái minden évben megünneplik ennek évfordulóját közös kirándulással. Idén Szlovéniából indultak a túrázók, onnan érkeztek meg a Rédicshez tartozó lendvakecskési hegyre, ahol a 469. számú határkőnél tartottak emlékezést. Míg odaértek, négy pincébe tértek be és kóstolták meg a gazdák borait. Gaál Károly, az egyesület vezetője felidézte azokat az évtizedeket, mikor ezen a részen nyomsáv húzódott az akkori Jugoszlávia és Magyarország között, és a szőlőhegyet is csak engedéllyel lehetett megközelíteni. Mint mondta, akkor még elképzelhetetlennek tűnt az, ami ma már valóság, hogy szabadon járhatnak át egymáshoz a magyar és szlovén gazdák. Utána Borut Baci osztotta meg gondolatait az ünneplőkkel a hosszúfalusiak részéről. Kiemelte, hogy szép példája a barátságnak, a határ menti együttélésnek, ahogy a szlovén, muravidéki, illetve a magyar gazdák közösen ápolják a borhoz kapcsolódó hagyományokat, de a határkőnél ezen alkalmakkor tartott megemlékezések is szép élmények. Végül Pete Polgár Máté plébános osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal, majd közös imával, azt követően pedig pezsgős koccintással ért véget a hegyen a program. Ezután a jókedvű társaság a rédicsi művelődési házban közös vacsorával zárta a napot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában