Varga János gyűjteményébe tekinthettek be az érdeklődők

2022.11.09. 14:00

Őszi érmebörze és bankjegykiállítás Nagykanizsán (képgalériával)

Vasárnap délelőtt tartotta hagyományos őszi találkozóját a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja. A Hevesi Sándor Művelődési Központ színházi előterében nemcsak börzére – azaz a gyűjtők közötti cserére, adás-vételre – volt lehetőség, kiállítás is várta az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

A HSMK hosszú évtizedek óta bázisa a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nagykanizsai Csoportjának

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ez utóbbi során Varga János gyűjteményének egy szegmensébe tekinthettek be a jelenlévők. A Bankjegyek a gyarmati Afrikából című alkalmi tárlat kapcsán Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója megnyitóbeszédében elmondta: a numizmatikával és bankjegyek gyűjtésével már ötven éve foglalkozó Varga János – aki olajipari dolgozóként egykor a világ több pontján is megfordult – 1977 óta tagja a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének. A találkozó kapcsán megszervezett kiállításon gyűjteményének egy egészen speciális részét, a portugál, német, brit és francia afrikai gyarmatokon forgalomban lévő bankjegyeket tárta az érdeklődők elé.

 Varga János, Farkas István József és Cseresnyés Péter (b-j) a gyarmati Afrika bankjegyeit tanulmányozza Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A rendezvény egyik fővédnöke Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője volt, aki köszöntőjében a börze jelentőségét méltatva úgy fogalmazott: nemcsak az értéktárgyak, pénzérmék, bankjegyek cseréjének lehetősége, illetve a közösségkovácsoló erő miatt van jelentősége és fontos szerepe a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Nagykanizsai Csoportja által szervezett találkozóknak, hanem azért is, mert általuk betekintést nyerhetünk a történelem egy-egy korszakába. A mostani kiállítás így arra is figyelmeztet, hogy a nyugat-európai gyarmattartó államok milyen kizsákmányoló politikát folytattak Afrika területén.

A találkozón Farkas István József, a nagykanizsai csoport titkára is üdvözölte a megjelenteket. Köszönetet mondott a kiállítást megnyitó Kovácsné Mikola Máriának és a Hevesi Sándor Művelődési Központ most nyugállományba vonuló vezetőjének, Horváthné Gelencsér Editnek. Utóbbinak elsősorban azért, mert az intézmény hosszú évtizedeken keresztül bázisa lehetett a kanizsai csoportnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában