Tovább szépül Gébárt környezete

2022.10.26. 20:00

Jövőre elkészül az új Fehér hattyú bisztro (videó)

Modern, a kor elvárásainak megfelelő épületegyüttes várja jövő ősszel a Gébárti-tó környékén kirándulókat, ugyanis a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nettó 427 millió forint értékben megújul a Fehér hattyú büfé és a mellette lévő szociális épület.

Mozsár Eszter

Az emblematikus étkezdét bezárásáig több évtizeden keresztül előszeretettel keresték fel az arra járók, most azonban közel egy évig nélkülözniük kell még a vendéglátó helyet. A Zöld város kialakítását célzó, „A Gébárti-tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítása II. ütem” elnevezésű projektnek köszönhetően azonban egy nagyobb, korszerűbb épületegyüttes fogadja majd a tó környékén kirándulókat, a kézműves házat vagy a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékparkot, illetve a Boldogasszony kápolnát felkeresőket.

Lebontották a Fehér hattyút, ám jövőre új épület fogadja a Gébártra látogatókat. Balról jobbra: Kónya Zoltán ügyvezető (Homaland Kft.), Vigh László, Balaicz Zoltán, Németh Gábor és Domján István
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A sajtóbejáráson már csak az elbontott épület helyét láthatták a jelenlévők, a csupasz területen jövőre egy egész évben nyitva tartó, körülbelül 30 fő befogadására alkalmas épület áll majd. A tervezők nagy üvegfalakat álmodtak, így biztosítva a panorámás kilátást a tóra. A külső-belső terek egybenyitásával jó idő esetén akár 60 vendéget is fogadhatnak. A kivitelezést végző cég, a Homeland Építőipari, Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. természetes anyagok használatára és a környezettel való harmonizálásra törekszik. A régi nyilvános illemhely helyén szabadtéri kemencét szeretnének építeni, közösségi teret fognak kialakítani.

A Gébárti-tó Zalaegerszeg területén, Andráshida, Ságod és Neszele városrészek közt elhelyezkedő mesterséges tó, amely két kis patak felduzzasztásával keletkezett, névadója egy eltűnt középkori település. A patkó alakú tó két vége bokrokkal, akadókkal teli (0,5-3 méter mély), a tó középső része a gátnál 8-10 méter mély. Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára. A tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén szabadtéri strand található.

Balaicz Zoltán polgármester a Gébárti-tó környékén lezajlott eddigi beruházásokat sorolta fel, majd hozzátette, tavasszal elkezdődik a két új híd megépítése is. A komplex fejlesztés méltó környezet kialakítását teszi lehetővé. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos oázisnak nevezte a környéket, ahol a családok, kirándulók szívesen töltenek el akár egy egész napot, s reméli, hogy rövidesen egyik legszebb színfoltja lesz a városnak.

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ugyancsak Gébárt vonzerejét emelte ki Németh Gábor önkormányzati képviselő, aki a természettudatosság növelését, a közösségi színtér fontosságát hangsúlyozta. Domján István önkormányzati képviselő ezt azzal egészítette ki, hogy Gébárt nemcsak az itt lakóknak, hanem a távolabb érkezőknek is egy fogalom. Remélhetőleg a szabadidő központ minél több fiatalt vonzz majd ide, tette hozzá a képviselő.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában