Rendkívül nagy az igény a szolgáltatásra

2022.10.04. 17:30

Harmincéves az Idősek Gondozóháza Zalaegerszegen

Harminc évvel ezelőtt, 1992-ben, egy bezárt bölcsőde helyén nyílt meg a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Gondozóháza. A jubileum alkalmából Balaicz Zoltán polgármester és Dr. Sifter Rózsa főispán köszöntötte a dolgozókat és a bentlakókat.

Mozsár Eszter

Dr. Sifter Rózsa, Pálfiné Vass Györgyi és Balaicz Zoltán a jubileumi ünnepségen

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

„Harminc év nem nagy idő, ám egy város szociális ellátórendszere szempontjából mégis annak számít” – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Balaicz Zoltán polgármester, a Városi Idősügyi Tanács elnöke. A múltat felidézve elmondta, a hatvan férőhelyes bölcsőde bezárását kényszer szülte 1991-ben, ám az épületet már a következő évben újra megnyitották, mégpedig az igényeknek megfelelően bentlakásos, időseket gondozó házzá alakítva.

– Egyre több idős szorul segítségre, folyamatos egészségügyi ellátásra, így létszükséglet az ilyen intézmények működtetése. Az induláskor 24 főt tudtak befogadni, majd idővel 42 férőhelyes lett a gondozóház. Jelenleg közel százan vannak várólistán, ez is mutatja, milyen nagy az igény az itt dolgozók munkájára. A zalaegerszegi intézményben párját ritkító, szeretetteljes gondoskodással találkozunk, amire városunk közössége is büszke. Külön köszönet az itt dolgozóknak, hogy az egészségre való odafigyelés mellett számukra a szív és a lélek is legalább ennyire fontos – tette hozzá a polgármester, majd a közgyűlés elismerő oklevelét nyújtotta át Pálfiné Vass Györgyinek.

Az intézményvezető többek között a kezdetekről, valamint az intézmény mindennapjairól szólt. Az Idősek Gondozóháza a Zalaegerszegi Gondozási Központ tagintézményeként nyújt átmeneti elhelyezést az időskorúaknak, valamint azoknak a 18. évüket betöltött személyeknek, akik önmagukról nem képesek gondoskodni.

– 2017-2018-ban TOP pályázat keretében megvalósult az épület energetikai felújítása, önkormányzati támogatással pedig a régi rész újult meg, a modern környezet nagyban megkönnyíti tevékenységünket. A pandémia óta kettő szobát elkülönítőként tartunk fent, jelenleg 39 ággyal működünk – tájékoztatott Pálfiné Vass Györgyi.

A jubileumi műsorban Buzás Krisztina énekes és a Csácsbozsoki Évgyűrűk Nyugdíjas Klub működött közre. Az ünnepség végén vendégül látták a résztvevőket, pohárköszöntőt az intézmény egykori vezetője, jelenlegi orvosa, dr. Halász Erzsébet mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában