Október, a látás hónapja

2022.10.15. 14:00

Biztos benne, hogy jól lát? Ezért kellene megvizsgáltatni a szemét minden októberben

Október a látás hónapja, ami tökéletes alkalom arra, hogy megnézessük szemünket, látásunkat, és fény derülhessen azokra az esetleges problémákra, amikre addig talán nem is gondoltunk még.

JZS

Baj Györgyné optometrista Balogh Richárdot vizsgálja, aki rendszeresen jár ellenőriztetni a szemét.

Forrás: zaol.hu

- A látás hónapja egy kiváló lehetőség arra, hogy felmérjük, milyen állapotban van a szemünk, a látásunk. Ilyenkor a legtöbb helyen a látásvizsgálat díjmentes és kötöttségek nélkül történik – mondta Baj Györgyné optometrista. 

Felfedezhetünk olyan problémákat, amikre nem is gondoltunk

- A vizsgálat gyors és teljesen fájdalommentes, amellyel meg lehet állapítani, hogy szemünk egészséges, vagy esetleg van-e valamilyen fénytörési hibája vagy szembetegsége. Merthogy a kettő nem ugyanaz. Ha nem látunk jól közelre vagy távolra, az fénytörési hiba. Ez esetben szemüveg vagy kontaktlencse a megoldás. A szem betegségei közé tartozik például a szürke vagy zöld hályog, melyeket ugyan a vizsgálatokkal ki tudunk szűrni, mindenképpen komplexebb szemvizsgálatot igényel, így ez esetben a megfelelő szakemberhez irányítjuk az egyént. 

Ha elfárad a szemünk és gyakran bepirosodik…

Sokan kérik az emberek látásuk ellenőrzését azért, mert úgy érzik, valami baj van, mivel hamar elfárad a szemük és sokszor bepirosodik. Ezt többnyire a szaruhártya kiszáradása okozza. Szemünk alkalmazkodóképessége igencsak igénybe van véve a digitális eszközök gyakori használata mellett, és nem pislogunk eleget. Ez gyakran okozza a száraz szemhatást. Azonban mint mindenre, erre is van megoldás, műkönny használatát javasoljuk. A szemfáradság ellen nagyon jó megoldás a kékszűrős szemüveg használata.

Célszerű ellenőriztetni a látásunkat akkor is, ha nem érezzük szükségét

- A gyerekeknek például azért lenne fontos, mert 10-12 éves korig nagyon sokat alkalmazkodik a szemük. Így ha például nehezebben látják a táblát az iskolában vagy hamar elfárad a szemük, mindenképp javasolt megvizsgáltatni. 40 éves kor felett pedig már nagyon sokaknak van szüksége látáskorrekcióra, még ha nem is mindig érzékeli ezt az adott személy. De a fiatalabb korosztálynál is egyre gyakoribb, hogy olvasószemüveg szükséges. A látásproblémára mindig van megoldás, mi szívesen adunk tanácsot és segítünk a legjobb tudásunk szerint – mondta az optometrista. 

S bár ilyenkor nagyobb az érdeklődés az optikákban, megéri kivárni a sort vagy időpontot kérni, és ellenőriztetni szemünket abban az esetben is, ha úgy érezzük, semmi problémánk nincs. Hiszen könnyen kiderülhet, hogy mégsem látunk olyan jól, mint ahogyan azt gondolnánk… pont így gazdagodtam az interjú után egy szemüveggel én is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában