Megemlékezés

2022.10.23. 20:04

Az Ady utcai 56-os emlékműnél is tisztelegtek a hősök előtt Zalaegerszegen

Az Ady utcai 56-os emlékműnél ért véget vasárnap este az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző, az akkori zalaegerszegi hősökre emlékező program, miután nap közben Ostoros Károly és Szerencsés Rudolf emléktáblájánál is tisztelegtek a 66 évvel ezelőtt történtekre.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az Ady utcai emlékműnél a Camus, Aranyosi Ervin, Márai Sándor szavait is felidéző műsor után Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere tartott ünnepi beszédet. A szónok történelmi összefüggésbe helyezte a magyar függetlenségért és szabadságért indult 1956-os magyar forradalom eseményeit, utalva a második világháború utáni európai geopolitikai státus quo-ra, a nagyhatalmi övezeti rendszerre, a szovjet megszállásra, a javait vesztett magyar polgárok és vidéki gazdálkodók ellehetetlenült élethelyzete miatt pattanásig feszült politikai forrpontra, amelynek az írószövetség kiáltványa adott hangot. Utalt a Rajk-perre, a kivégzésre, majd rehabilitálásra, amely elkésett lépésnek bizonyult. Bali Zoltán hangsúlyozta a magyarok szabadság iránti vágyát, amely mindig utat tör magának. A tisztelet hangján sorolta fel a zalai forradalmárok neveit, beszélt Mindszenty József elkötelezettségéről, s végül arról biztosított, hogy amíg vannak hozzájuk fogható hazafiak, önálló cselekvéssel képesek lesznek szabadnak megtartani Magyarországot. Az ünnepség végén a városvezetés mellett politikusok, társadalmi és civil szervezetek koszorúztak az emlékműnél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában