Iskolás tanulók körében

2022.10.15. 08:30

A Csík Zenekar tagjai a népzenét népszerűsítették Keszthelyen

A Csík zenekar tagjai ebben a hónapban nyolc helyszínen, általános és középiskolai tanulók körében népszerűsítik a magyar népzenét és a népi hangszereket. A minap Keszthelyen meséltek és muzsikáltak.

Péter Béla Árpád

A Csík zenekar népdalokat és könnyűzenei átdolgozásokat is játszott a beavató koncerten

Fotó: Péter B. Árpád

Az ismeretterjesztő koncertet megelőző, a gyermekek részvételével magtartott, rendhagyó sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos arról is beszélt, a hungarikumok, illetve a kiemelkedő nemzeti értékek körébe olyan magyar sajátosságokat emeltek be, „amelyek rámutatnak a néplélekre, a hagyományokra, vagyis a mi életmódunkra”.

A lajstromban helyett kapott a magyar folklór, a népzene s több különleges hangszer, mint például a pedálos cimbalom, a 125 éves múltra visszatekintő tárogató, a somogyi hosszifurugla és a citera, sorolta a politikus. Ezekkel, az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a Csík zenekar tagjai ismertetik meg októberben nyolc település diákjait.

A magyar népzenét és a népi hangszereket népszerűsítik. A rendhagyó sajtótájékoztatón (b-j) Kovács Norbert, Kunos Tamás és V. Németh Zsolt
Fotós: Péter B. Árpád

Kunos Tamás, a Kossuth-díjas együttes egyik alapító tagja s brácsása elmondta, ez az országos előadássorozat a zenekar életében is jelentős és szívüknek kedves, hiszen pont húsz éve Veszprém megyében már indítottak hasonlót. Számukra ugyanis misszió, hogy a fiatal generációkkal megismertessék zenei értékeinket, hagyományainkat, s most azért utaznak Nyíregyházától Pannonhalmán át Keszthelyig, hogy a „sok kíváncsi, fürkésző tekintet előtt bemutassák ezeket a szép zenéket, a magyar népzenei kincset s annak sajátos hangzásait”.

Kovács Norbert műsorvezető – aki táncosként is megmutatta a délután során virtuóz tudását – kiemelte: a Csík Zenekar arról híres, hogy „saját régi népi hangszereinken a modern magyar zenét is megszólaltatják, s a mai ifjak által jól ismert dallamokat áthangszerelve, kicsit közelebb viszik a régi hangszerparkot a fiatalok füléhez”.

Szerinte mindez azt bizonyítja, hogy a modern zene a tradicionális hangszereken legalább olyan jól, vagy éppen jobban is szól, mintha elektronikus zeneszerszámokon adnák elő.

A fiatalok a könnyűzenei feldolgozások mellett népdalokat is hallhattak a beavató koncert során az egykori HEMO épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában