Ülést tartott a zalaszentgróti önkormányzat

2022.09.30. 11:30

Víziközmű: egyelőre minden marad a régiben

Nincs elég információ ahhoz, hogy a víziközművagyon államnak való átadásáról felelősségteljesen tudjon dönteni az önkormányzat, ezt foglalta határozatba csütörtöki ülésén a zalaszentgróti képviselő-testület.

Szabó Judit

Forrás: Illusztráció / Pexels

Egy törvénymódosítás lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy ingyenesen átadják a víziközművagyont és az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás feladatait az államnak. A települések a szolgáltató cégben lévő részesedésüket is átadhatják. A zalaszentgróti önkormányzat a Zalavíz Zrt.-től kapott tájékoztatást a vállalat helyzetéről a döntéselőkészítés során.

A cég közölte, hogy az elmúlt 10 évben a víz- és csatornadíjak nem emelkedhettek, ez, valamint az illetékek és különadók 6,4 milliárd forint árbevétel-kiesést, illetve költségnövekedést okoztak a Zalavíznek, amelynek a működése a jelenlegi jogszabályi környezetben és gazdasági helyzetben maximum még 2-3 évig biztosítható. A Zalavíz tájékoztatása szerint az állam úgy akarja a problémát orvosolni, hogy legalább 5 százalékos tulajdonrészt szerez az önkormányzati közműcégekben és ázsiós tőkeemeléssel támogatást nyújt az idei hiány finanszírozására.

Zalaszentgrót önkormányzata úgy ítélte meg, hogy nem áll rendelkezésre elég információ ahhoz, hogy felelősségteljesen tudjon dönteni a víz- és szennyvízközmű-vagyon ingyenes, fennálló tartozások nélküli átadásáról, valamint a Zalavíz Zrt.-ben lévő tagsági részesedésének átadásáról a Magyar Államnak, így nem is született ilyen tartalmú döntés.

Módosították a költségvetést

Az önkormányzat 5.965.797 milliárd forint eredeti előirányzattal fogadta el a város 2022. évi költségvetését, amelynek főösszege a jelenlegi módosítás után 6.132.677 milliárd forintra növekszik.

Emelkednek a térítési díjak

A szociális ágazatban térítési díjak növeléséről határoztak. November 1-től a házi segítségnyújtás személyi gondozás esetében egy órára 250 forint helyett 390 forint lesz. A házi segítségnyújtás szociális része eddig ingyenes volt, novembertől az is 390 forint lesz óránként.

Készülnek a recesszióra

Minden bizonnyal a zalaszentgróti önkormányzat is racionalizálásokra kényszerül a várható gazdasági visszaesés miatt, ezzel is foglalkozott a testület egy előterjesztésben. 2023. január 1-től új szerződéseket kell kötnie mind a villamos energia-, mind a földgázellátásra. A képviselő-testület úgy döntött, hogy csatlakozik a Magyar Energia Beszerzési Közösséghez, és a villamos energia- és gázbeszerzésekkel kapcsolatos közbeszerzési eljárások lebonyolítására szerződést köt egy szakértő céggel, a Sourcing Hungary Kft.-vel, hogy minél kedvezőbb megállapodásokat köthessen. A zalaszentgróti intézményvezetőket felkérték, hogy a költségvetési finanszírozási keretek megtartása érdekében racionalizálják az intézmények működését. Baracskai József polgármester ugyanakkor leszögezte: a jelenleg prognosztizálható önkormányzati működés pénzügyi stabilitásának megőrzése központi többlettámogatás nélkül nem megvalósítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában