Ekanizsa

2022.09.07. 12:00

Szoftverrendszer fogja össze a kanizsai információkat

„Ekanizsa” néven hír- és eseménymegosztó szoftverrendszert fejlesztett ki a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ. A honlap és az ebből készült, okostelefonra is letölthető alkalmazás a hétvégén, a város napján debütál.

Benedek Bálint

Dr. Kaszás Nikoletta és dr. Jaskó Szilárd működés közben mutatja az "ekanizsa" szoftverrendszert, amit a kanizsai egyetemi központban fejlesztettek ki Fotó: Szakony Attila

A részletekről dr. Kaszás Nikoletta főigazgató beszélt. Elmondta: az önkormányzattal együttműködve szeretnének olyan városfejlesztési eljárásokban részt venni, szerepet vállalni, ami megkönnyíti a nagykanizsaiak életét. Ez elősegítheti, hogy a város is megpróbáljon még jobban elmozdulni a körforgásos gazdaság irányába.

- Innen jött a szoftverrendszer ötlete, ami egy olyan hír- és eseménymegosztó felületet generál, ami kiválhatja a papíralapú kommunikációt az egyes rendezvények, hírek, események kapcsán – folytatta. – Ezt az elkészült platformot webes felületen és mobilalkalmazás formájában elérhetővé tesszük a városlakók számára. Ezzel egyértelmű célunk megmutatni, hogy az egyetem ilyen módon is szerepet vállalhat a város életében. A szoftverrendszerrel megkönnyítjük a kommunikációt és a hírek átadását a kulturális intézmények, szervezetek, létesítmények és sportegyesületek között. Illetve fő célunk, hogy a lakosság egy kattintással könnyedén megtalálja azokat a városi eseményeket, melyekre igazán kíváncsi. Egyfajta gyűjtőplatform, minden, ami kanizsai információ, az „ekanizsa” felületén megtalálható, és reméljük, hogy egyfajta közösségépítő szerepe is lehet a jövőben. Egy regisztráció után szinte bárkiből lehet tartalommegosztó, ahogy természetesen különféle szervezetek partnerként csatlakozhatnak az információk terjesztéséhez.

A két év alatt kifejlesztett szoftverrendszerről dr. Jaskó Szilárd, az intézmény informatikai tanszékvezetője kiemelte: fontos, hogy a város közösségének tagjai töltik fel tartalommal az oldalt, ez egy olyan speciális találkozóhely lehet, ahol nagykanizsaiak „találkozhatnak”. Megoszthatják egymással a híreiket, koncertjeiket, kiállításaikat, fellépéseiket, vagy akár olyan eseményeiket, melyeket érdeklődésre tarthatnak számot.

- Az egyetem olyan társadalmilag is hasznos, magas informatikai hozzáadott tudást jelentő projektbe fogott, amellyel megmutathatta, hogy mit tud – mondta dr. Jaskó Szilárd. – Ezen felül egyfajta társadalmi felelősségvállalásként a város számára valóban értékes ajándékot adtunk. Az informatikai támogatást az egyetemünk adta, viszont a polgármesteri hivatal dolgozóival szoros együttműködésben dolgoztunk. Az „ekanizsa” oldalunk esetében a legmodernebb informatikai technológiákat alkalmaztuk, így a weboldal minden mobil platformon is képes ellátni a feladatát, vagyis alkalmazás nélkül is használható. Az ingyenesen letölthető alkalmazással talán kényelmesebben, gyorsabban és jobban az adott telefonra optimalizált formában jelenik meg a tartalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában