A legjobb védekezés a támadás

2022.09.14. 06:50

Szijjártó Péter: Mi bátran, a nemzeti érdekekre figyelve cselekedtünk

Az elmúlt évtized globális bajaira, kihívásaira speciális magyar válaszok születtek, amelyek azt eredményezték, hogy hazánk mindig erősebben került ki belőlük, mint ahogyan azokba belement. Erről is beszélt lapunknak adott interjújában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zalaegerszegen.

Péter B. Árpád

Szijjártó Péter: Zalaegerszeg szerepe még inkább felértékelődik, hozzájárulva ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán maradjon Fotó: Pezzetta Umberto

Ember legyen a talpán, aki most eligazodik a világ s Európa dolgaiban. Hol tartunk, merre megyünk? – különös tekintettel közös problémáinkra, például a háborúra és a rezsiárakra. 

Az elmúlt 12 évben hozzá kellett szoknunk, hogy egy olyan globális környezet jött létre, amely folyamatosan válságokat termel ki, legyenek azok akár biztonságiak, mint a háború vagy a migráció, egészségügyi jellegűek vagy gazdasági típusúak, köztük a világjárvány és a háború következtében előállt gazdasági recesszió. Ha végignézünk ezeken, akkor megállapíthatjuk: a válságokból Magyarország mindig erősebben jött ki, mint ahogyan belement. Az ok pedig egyértelmű: mi speciálisan magyar válaszokat adtunk ezekre a kihívásokra, nem pedig megelégedtünk a mainstream által kínált válaszokkal. Mindezek nyomán pedig Magyarország megerősödött, és a maga javára tudta fordítani a kihívásokat. Most is azon vagyunk, hogy ez sikerüljön.

Az elmúlt években már megszokhattuk a ritmust: előbb sokan bírálják, kritizálják a magyar modellt, aztán egyre többen követik, vagy éppen hasonlókat fogalmaznak meg. Most is ez a helyzet. Mi teremt lehetőséget arra, hogy jelenleg a magyarok fizetik a legkevesebbet a gázért Európában?

Az a sportbéli filozófia érvényesül, amely szerint a legjobb védekezés a támadás. Emlékezzünk, hogy amikor be kellett volna engedni a migránsokat, akkor mi kerítést építettünk, amikor várni kellett volna a nyugati oltásokra, mi vettünk keletről, amikor mindenki más szociális alapon segélyt osztogatott a gazdasági válságban, mi beruházásokat támogattunk, és most, amikor mindenki jajveszékel a gázellátási nehézségek miatt, mi elmentünk Moszkvába, és vettünk még több gázt. Egyrészt kizárólag a nemzeti érdekeket szabad figyelembe venni, másrészt pedig kifejezetten bátornak kell lenni az ilyen helyzetekben. Ez a recept. 

Süli János, a paksi bővítésért felelős államtitkár lemondásával mi lesz az atomerőmű sorsa? Felgyorsulhat a tervezett beruházás?

A paksi beruházás felgyorsult, de nem attól, hogy Süli államtitkár úr lemondott. Ő pótolhatatlan munkát végzett az elmúlt időszakban, négy évig „vitte a hátán” ezt a beruházást, most viszont új időszak kezdődik ebben a fejlesztésben. Eddig az előkészítés fázisa zajlott, aminek fontos határköve az úgynevezett létesítési engedély megszerzése volt, amit megkapott az atomerőmű. Most átlépünk a megvalósítás fázisába, ezért új menedzsment vette át a „Paks 2” vezetését.

Hogyan sikerült a Gazprommal a plusz gázszállításról megegyezni? Európában vélhetően sokan irigyelnek bennünket, még ha ezt túl hangosan nem is mondhatják.

Már mindenki nyilatkozott ezekről a tárgyalásokról, de akik a sajtó elé álltak, azokat nem láttam ott… Infrastrukturális előnyben vagyunk Európa nyugati felével szemben, hiszen van egy olyan csővezetékünk, a Török Áramlat, amely 100 százalékban képes teljesíteni a szállítási terveket Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül. Ha ezt a vezetéket két éve nem építettük volna meg a nyugati szankciós fenyegetések miatt, akkor ma Magyarországra is pont olyan kevés gáz jönne, mint a nyugat-európai országokba. Másrészt mi a Gazprommal korrekt együttműködést építettünk fel, s úgy fizetünk a gázért, ahogyan a szállító kéri, mindig időben. Az is fontos, hogy soha nem csináltunk politikai kérdést az energiából, hiszen azt gondoljuk, itt nincs helye politikai állásfoglalásnak. Nem akarjuk, hogy a magyar emberek járjanak rosszul a háború miatt, ezért onnan veszünk földgázt, ahonnan tudunk: és mi Oroszországból tudunk, mert onnan jön csővezeték. 

Továbbra is aktív a külpolitikánk, sorra találkozik a világ országainak vezetőivel, minisztereivel. Mindennek van kézzelfogható gazdasági haszna?

A magyar gazdasági válságkezelésről mindent elmond, hogy 2021-ben és 2022-ben, amikor a világgazdaság a fekete éveit éli, és minden lefelé mutat, akkor a hazai gazdaságtörténet legnagyobb beruházásait tudtuk Magyarországra hozni. Tavaly egy koreai akkumulátorgyártó vállalat 700 milliárd forintos beruházása jelentette az addigi csúcsot, idén pedig egy 3 ezer milliárd forintos fejlesztésről állapodtunk meg egy kínai vállalattal, a világ legnagyobb elektromos autóipari akkumulátorgyárával. Azt gondolom, gazdaságpolitikai stratégiánk helyességét igazolja, hogy miközben a világgazdaság szenved, addig Magyarország megdönti a beruházási rekordokat.

Zalában megszokhattuk az elmúlt években a nagy fejlesztéseket. A jelenlegi helyzetben folytatható ezek sora?

Muszáj, mert új beruházások nélkül Magyarország is belesimul az európai recesszióba, mi viszont azt akarjuk, hogy a hazai gazdaság ellentétes utat járjon be az európaihoz képest. Európa recesszióban van, mi növekedni akarunk, s jó úton járunk, hiszen idén eddig 8, illetve 6,5 százalékos negyedéves bővülést tudtunk felmutatni, utóbbi a harmadik legmagasabb Európában. Mindez annak az eredménye, hogy a Covid alatt nem szociális segélyt osztottunk, hanem beruházásokat támogattunk, s most ezek kezdenek működni, segítve a hazai gazdasági növekedést. Ezért fontos, hogy Zalaegerszegen a Bosch és a Széchenyi Egyetem is létrehoz egy kutatás-fejlesztési központot, s ezek révén a zalai megyeszékhely még inkább meghatározó szerepbe kerül az autonóm autók fejlesztésében. Jelenleg Európa legnagyobb és a világ egyik legmodernebb tesztpályája működik itt, amely révén Zalaegerszeg szerepe még inkább felértékelődik, hozzájárulva ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában