Újra kell gondolniuk az intézmények működtetését

2022.09.16. 12:09

Közel tízszeresére nőnek az energiaköltségek Zalalövőn

Több tízmillió forinttal növekedhetnek az önkormányzat energiaköltségei – hangzott el a csütörtök este megtartott testületi ülésen. A képviselőknek ezért mindenképpen újra kell gondolniuk az intézmények működtetését.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal polgármester

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A téma több napirendi pont kapcsán is felmerült. Gyarmati Antal polgármester a 2023. január 1-től 2024. december 31-ig szóló villamosenergia-szerződés megkötése kapcsán úgy fogalmazott: közel tízszeresére növekednek a költségeik, ám a gázszolgáltatás „várhatóan még ennél is jobban fog fájni”. Energetikai szempontból az egészségház van a legrosszabb állapotban, az ottani fűtésrendszer mára teljesen elavult. Korszerűsítésére adtak már be pályázatot, annak elbírálása azonban eddig még nem történt meg. A várható önkormányzati kiadások mérséklése érdekében annak a lehetősége is szóba került, hogy a közvilágítást éjszakára mérséklik, azaz lehetnek olyan időszakok, amikor lekapcsolják a lámpatesteket, ez azonban egyelőre még csak elvi felvetés, a jogi, műszaki és pénzügyi oldalát is meg kell vizsgálni.

A víziközművagyonról szintén tárgyalt a képviselőtestület. Mivel a rezsicsökkentéssel összefüggésben itt olyan üzemeltetési-fenntartási terhek merültek fel, amit sem a szolgáltató, sem az önkormányzat nem tud finanszírozni, ezért a felújításra váró ivóvízrendszert átadnák állami tulajdonba, erről meg is hozták a szükséges döntést. A szennyvíz-hálózatot azonban továbbra is megtartaná a város, akárcsak a Zalavíz Zrt.-ben lévő részvényüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában