Főigazgatói beszámoló a megyei önkormányzat ülésén

2022.09.16. 11:30

Pozitív mérleggel zárt a Zala Megyei Szent Rafael Kórház

Soron következő ülését tartotta a Zala Megyei Közgyűlés csütörtökön a Megyeházán.

ZH

Tárgyal a megyei közgyűlés. A pulpitusnál balról Ruzsics Ferenc, Pácsonyi Imre és Bene Csaba alelnökök, dr. Pál Attila elnök és dr. Mester László megyei főjegyző Fotó: Fehér Márk

Első napirendi pontként a testület Nagy Ferencet, Türje polgármesterét megválasztotta a pénzügyi bizottság nem képviselő tagjának, betöltve az elhunyt Targuba Árpád helyét.

Az ülés a Zala Megyei Szent Rafael Kórház működéséről és fejlesztési terveiről szóló tájékoztatóval folytatódott, amelyet a testület elfogadott. Dr. med. habil Gasztonyi Beáta főigazgató bemutatta a kórház 2021-ben megújult menedzsmentjét, beszámolt az intézményi állapotfelmérésről, szervezeti változásokról. Elmondta: a dolgozói létszám az orvosi, a szakdolgozói és a háttérterületen is növekedett. Előrelépés történt az orvosi hiányszakmák tekintetében, a rezidensszám szintén emelkedik. A főigazgató rendkívüli szakmai kihívásnak nevezte a járvány kezelése mellett a traumatológiai osztály újjászervezését. A Pécsi Tudományegyetem és a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai ellátási területen külső tanszéket hoz létre. Kibővült az oktatókórházi tevékenység, új műtéti eljárásokat vezettek be.

Elhangzott: a centrumkórház pozitív mérleggel zárt, és a társintézmények tartozásállománya is jelentősen csökkent. Számos felújítás és beruházás történt, 2021-ben 580 millió Ft saját forrásból megvalósult fejlesztésről számolt be az intézményvezető, a családbarát szülészet 271 millió Ft, a gyermek- és a felnőtt pszichiátriai ellátás 285 millió Ft ráfordítással újult meg. A 100 férőhelyes orvos és nővérszállót 613 millió Ft-os támogatással újították fel. Az egynapos sebészet kialakítását 496 millió Ft-os támogatás tette lehetővé. Emellett jelentős eszközfejlesztés is történt. A megvalósítás alatt álló pályázatok közt említette a rendelőintézet felújítását, a kardiológiai és onkológiai eszközpark 800 millió Ft-os fejlesztését, a hemodinamikai és DSA készülék 600 millió Ft-ból lehetővé váló cseréjét. A keszthelyi kórházban a családbarát szülészet kialakítása, a koraszülött intenzív részleg fejlesztése zajlik, továbbá mind a keszthelyi, mind a hévízi kórházban a járóbeteg szakellátó szolgáltatások fejlesztésére nyílt lehetőség.

A közgyűlés elfogadta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége működéséről szóló tájékoztatót. Zimborás Béla igazgató egyebek közt elmondta, hogy a kirendeltséghez tartozó szolgáltatási struktúra az elmúlt évben az egyházi átadások, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat megalakulása és az intézményi férőhelykiváltási program megvalósítása következtében jelentősen átalakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában