Három helyszínen fogadták az önkénteseket

2022.09.08. 17:30

Civilek adtak vért a héten Zala megyében

Civilek adtak vért ezen a héten országszerte, a 2019-ben indított programhoz megyénk is csatlakozott.

Arany Gábor

Bagonyainé Rolf Mariann ad vért, Varga Erika asszisztens közreműködésével

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az akciót szervező Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője, Horváth Rita érdeklődésünkre közölte, hogy a Civil Központok Hálózata felhívására évente kétszer tartják meg a véradási akciójukat, a mostani a hetedik. Zalában három helyszínen fogadták az önkénteseket, hétfőn és kedden Keszthelyen és Nagykanizsán, csütörtökön pedig a megyeszékhelyen. Az akcióról értesítették az összes zalai civil szervezetet, a toborzásba ez alkalommal a Vöröskeresztet is segítségül hívták. Az eddigi tapasztalatok szerint a civil heteken 70-90 véradó jelent meg, és hasonló számokról árulkodnak az idei véradások is. Mint mondta, több száz zalai civil szervezettel állnak kapcsolatban, de kiemelkedő aktivitás jellemzi a polgárőröket, a sportegyesületeket. Az akcióban főleg a fiatalabbak, illetve a középkorúak képviseltették magukat.

Keszthelyen és Nagykanizsán három-három órában fogadták a véradókat, a két helyszínen közel félszázan jelentkeztek, és a megyeszékhelyen is hasonlóan alakult a létszám.

A civileket ez alkalommal támogatta a Vöröskereszt is. A karitatív szervezet megyei véradásszervező koordinátora, Rubi Jánosné arról számolt be, hogy az internetes közösségi oldalon is meghirdették a hetet, 90 sms-t küldtek ki, telefonon keresték meg a regisztrált véradókat, külön kérték a civil szervezetek munkatársait, hogy amennyiben tehetik, ezen a héten adjanak vért. Rubi Jánosné arról számolt be, hogy a véradók száma csökkenést mutat, Zala e téren az országos mezőny közepén foglal helyet.

Az elsők között jelentkezett csütörtökön a lendvajakabfai Bagonyainé Rolf Mariann, a fiatalok képességfejlesztésével foglalkozó Nyitott Szemmel Alapítvány titkára, aki elmondta, hogy tizenkettedik alkalommal jelentkezett donornak, ez az ötödik civil véradó hét, amin részt vett. Ezzel egyébként a családjában látott példát követi, mert már a nagymamája is rendszeresen adott vért, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában