Major Márta emlékére

2022.09.22. 09:30

Aki ismerte, tudja, milyenek voltak a Notre Dame nővérek

2022. augusztus 18-án, életének 93. évében elhunyt Major Márta, akire alábbi írásában Sziráki István, a Mindszenty Iskoláért Alapítvány elnöke emlékezik. Nevét kevesen ismerték. Nem kapott nagy állami kitüntetéseket, bár megérdemelte volna…

ZH

Major Márta egész életében szívén viselte a Mindszenty-iskola ügyét Fotó: Mindszenty-iskola

Egyik utolsó képviselője volt annak a nagy nemzedéknek, amelynek tagjai a két világháború közötti időszakban nőttek fel, és a zalaegerszegi Notre Dame nővérek 1929-ben indított iskolájában tanulhattak. Akik személyesen ismerték Phem József apát urat. Akik egy életre szóló elkötelezettséget, Istenbe vetett hitet, magyar öntudatot, tisztességet és szorgalmat kaptak a későbbi bíboros által alapított iskolában. Akik munkatársai lehettek a 30-as évek zalaegerszegi keresztény közösségi életét felemelni próbáló, tevékeny plébánosnak, résztvevői voltak a szociális, kulturális és egyházi eseményeknek.

A Notre Dame nővérek kiváló nevelő munkájának eredményeként máig ható védjegyet viselnek az itt végzett leányok, pedagógusok. Major Márta is egyike volt ezen leányoknak.

Életének tragikus fordulatát jelentette 1948 ősze, amikor néhány hónappal tanítónői oklevelének átvétele előtt a kommunista hatalom – mesterségesen provokált eseményekre hivatkozva – három társával együtt kizárta az ország összes középiskolájából.

Az akció előkészítése volt a Mindszenty József elleni nyílt fellépésnek.

Major Márta egész életében hordozta ennek terheit, együtt szenvedett a nagy bíborossal. (Részletesebben lásd, Mészáros István: Egyháztörténeti vázlatok 1997. 3-4. szám / Major Márta: Lecke a hatalom megszilárdításának módszertanából.)

Csak adminisztratív munkát tudott vállalni. Tíz évvel a kitiltás után érettségizhetett, majd könyvelői vizsgát tett. 1952-től 1988-as nyugdíjazásáig a zalaegerszegi OTP-ben dolgozott.

A zárdából elűzött Notre Dame nővérekkel, szeretett tanáraival folyamatosan tartotta a kapcsolatot, segítette őket. Így elsők között tudott csatlakozni azokhoz az egykori tanítványokhoz, akik Katalin nővér mellé álltak, amikor felcsillant a zárda visszavételének lehetősége.

1993 szeptemberében megtörtént a csoda. Újraindulhatott a tanítás a „szent falak” között.

Egyik alapítója volt a Mindszenty Iskoláért Alapítványnak.

Már nyugdíjasként szellemi irányítója lett annak a világiakból álló kis közösségnek, amelynek tagjai a háttérben maradva, de mégis érdemben intézték a folyamatosan fejlődő Mindszenty-iskola ügyeit. Különösen a gazdasági és az adminisztrációs munkákban vett részt a rá jellemző alázattal és pontossággal. Katalin nővér kinyújtott karjaként kiemelten segítette a hátrányos helyzetű, vagy sérült gyerekek iskolai tanulmányait.

Munkálkodásáért 2006-ban – az alapítvány előterjesztésére – átvehette a Szent Gellért-díj arany fokozatát.

Gyümölcseiről ismerni meg a fát: aki ismerte Major Mártát, az tudja, milyenek voltak a Notre Dame nővérek, milyen ember volt Mindszenty József.

Kedves Márta, nyugodjon békében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában