Citrusos-bodzás ízvilág

2022.08.05. 16:00

Érződik a szív, a lélek és a rászánt idő az EKF sörén

A sörkedvelők adtak nevet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos italának, amely a zirci apátság sörmanufaktúrájában készül.

Péter B. Árpád

Forrás: Nagy Lajos / Veszprém Megyei Napló

Egy citrusos-bodzás ízvilágú, világos belga élesztővel készített felsőerjesztésű ital lett a jövő évi programsorozat hivatalos söre. A nevét pedig egy online játék segítségével keresték a szervezők. Végül a „2023” elnevezés győzött. Mostantól ebből a habzó különlegességből hetente mintegy ezer litert gyártanak Zircen.

Az EKF söre figyelemfelkeltő címkét kapott, amelyet a kulturális sorozat változatos művészeti programjai inspiráltak. Felfedezhetők rajta gasztronómiai, aktívturisztikai és zenéhez kapcsolódó elemek is.

A minap tartott kóstolón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, a már kevesebb mint fél év múlva, 2023. január 21-én kezdődő kulturális év sikere érdekében fontos, hogy a több ezer programot minőségi gasztronómiai események, termékek is támogassák. A politikus leszögezte: ez a kiváló sör is azt segíti, hogy Veszprém és a Balaton-régió ismét egy lépcsőfokot feljebb lépjen Európa gasztrokulturális térképén.

Bérczi László Bernát zirci ciszterci apát pedig arról beszélt, a sörkészítésnek nagy hagyománya van a rendnél, Zircen ez 1735-ig vezethető vissza. Úgy fogalmazott: „a manufakturális kézműves szerzetesi sörben érződik a szív, a lélek és a rászánt idő”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában