Egész évben aktívak

2022.08.24. 17:00

Az olvasóköri társaságok találkozója

A Kiskanizsai Polgári Olvasókör tagjai egész évben aktívak, legutóbb az Olvasókörök Szövetsége nyári találkozóján szerepeltek Hajdúszoboszlón. Az összejövetelen a tagokból álló Árvácska Dalkör is fellépett.

Benedek Bálint

Az Árvácskák Dalkör egyik fellépése, várhatóan novemberben a kiskanizsai közönség előtt is bemutatják új repertoárjukat Fotó: ZH

A 152 éves olvasókör vezetője, Salamon Sándorné beszélt a találkozóról, melynek nagy részében Hajdúszoboszló természeti és kulturális értékeinek megismerését helyezték előtérbe. Ezen kívül a küldöttek részvételével közgyűlést is tartottak, melyen a hajdúsági települést is felvették a szövetség tagjainak sorába, s együttműködési megállapodást kötöttek a fővárosi Országos Széchényi Könyvtárral.

- Az olvasóköri mozgalomba minden új szervezet felvételét üdvözöljük, hiszen sajnos elöregedő műfajról beszélhetünk, a fiatalok távol maradnak ettől a kezdeményezéstől – fogalmazott Salamon Sándorné. – Szinte lehetetlennek tűnik megszólítani is az ifjúságot. Pedig az országos szövetséggel szoros együttműködésben egyértelmű célunk az anyanyelvi művelődés ügyének szolgálata, a klasszikus és kortárs irodalom megismerése, az eredeti népdal és tánckultúra értékeinek, az olvasóköri hagyományok őrzése. Egész Dunántúlon rajtunk kívül csak Mohácson létezik olvasókör, ezért a találkozások különösen nagy jelentőséggel bírnak a tagjaink számára.

Hozzátette: a Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából nyert pályázati forrásból várhatóan novemberben dalostalálkozót rendeznének, melyre a tagjaikból alakult Árvácska Dalkör mellett a környék csoportjait hívnák meg. Az „árvácskák” zalai dalcsokrokat adnak elő, de a jeles alkalomra már készülnek új repertoárral. Ráadásul öröm is érte őket nemrégiben: a hölgyek mellé négy kiskanizsai férfitag érkezett, akik ugyancsak nagy lendülettel vetették bele magukat a dalok tanulásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában