Magyar falu program

2022.08.23. 14:24

A pákai Szent Pio közösségi ház avatásán mondott beszédet Kövér László

Az elmúlt hétvégén a vasárnapi ünnepi szentmisét követően avatták és szentelték fel az egykor összefogással felépített, majd nemrég a Magyar falu program nyújtotta, mintegy 16 millió forint támogatással megújult, bővített Szent Pio közösségi házat. Az ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, a közösségi helyszínt Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek áldotta meg. A nemzeti színű szalagot közösen vágta át Székely János szombathelyi megyés püspök, Márfi Gyula, Kövér László, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

Korosa Titanilla

Székely János, Márfi Gyula, Kövér László, Cseresnyés Péter és dr. Pál Attila átvágja a nemzeti színű szalagot a Szent Pio közösségi ház avatásán Fotó: MTI

A felújítási munkálatokat követően teljessé vált a helyi Szent Péter és Pál apostolok plébánián a megálmodott közösségi tér.

Németh Csaba plébános elmondta, hogy a közösségi hely kialakítása már 2008-ban elkezdődött és 2010-re elkészült a ház főként adományokból, összefogással, de nem tudott teljessé válni az építmény, maradtak el munkálatok, miután az anyagi források kimerültek. Tavaly nyertek támogatást a félkész épületrész befejezésére, a teakonyha kiépítésére, a vizesblokk bővítésére, de megújult a garázs is, valamint fedett terasz épült és rendbe tették az udvart. 

Az ünnepi szentmisét Székely János szombathelyi megyés püspök celebrálta, aki a közösséghez való tartozásról és a közösségért való áldozathozatalról beszélt. Szólt a hívekhez Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek is, az ünnepi beszédet pedig Kövér László mondta.

SZENT PÁL; KÖVÉR László; PIETRELCINAI SZENT PIO; BEKK Mária; CSERESNYÉS Péter
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k), felesége, Bekk Mária (b) és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a szentmisén Fotó: MTI
 

Az Országgyűlés elnöke beszédét a közösségi ház névadójának, Szent Pio atyának a gondolataival kezdte, aki erősíteni kívánta keresztény testvéreit egy olyan korban, amikor Európában „az emberi ész az emberi lélek ellen fordult, a nyugati filozófia nyíltan meghirdette, hogy Isten halott”. Mikor a körülöttünk lévő világ egyre bizonytalanabbá, vészterhesebbé válik, Szent Pio gondolatai nekünk, Szent István örököseinek is megerősítést nyújthatnak - fogalmazott Kövér László, majd arról szólt, hogy államalapító királyunk elrendelte, hogy minden tíz falu építsen templomot, ahová vasárnaponként mindenki menjen el. Így jöttek létre azok a hitbéli közösségek, amelyek ezer esztendőn keresztül szolgálták és megtartották az egyes ember és a családok életét. A 21. században szintén a családi, vallási és nemzeti közösség tudja a legerősebb lelki és anyagi biztonságot nyújtani, ez a meggyőződés határozza meg 2010 óta a magyar állam családpolitikáját, egyházpolitikáját és nemzetpolitikáját. A vidékfejlesztésről szólva hangsúlyozta, hogy a Magyar falu program célja, hogy segítsen megújítani a vidék Magyarországát. Ennek fontos része az olyan közösségi terek megújítása, mint a Szent Pio közösségi ház, amit töltsön meg élettel a gyarapodó pákai közösség. 

Ezután Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy a vidék mára a kormányzati figyelem középpontjába került, ennek fontos elemei a Magyar falu program adta lehetőségeket, melyek által a helyi közösségek fejlődhetnek és továbbadhatják örökségüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában