Dombérozó

2022.07.17. 17:30

Göcseji lakodalmas a zalaszentgyörgyi tájház udvarán (videó)

Az elmúlt héten Göcsej minden szegletében dombéroztak. Így volt ez szombaton késő délután a zalaszentgyörgyi, úgynevezett lopott tornácos tájházban, ahol autentikus lakodalmast mutatott be az alkalmi násznépnek a zalaszentgyörgyi néptáncegyüttes Kiss-Molnár István táncpedagógus vezetésével. A zenét a Harangláb együttes szolgáltatta, a vőfély szerepét Dóczi Károly, az ifjú párét Kovács Ákos és Takács Dóra alakította.

Arany Horváth Zsuzsa

Középen az ifjú pár, Takács Dóra és Kovács Ákos, a menyasszony jobbján Kovács Dezső, mögöttük középen Dóczi Károly vőfélyként

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A paraszti világ egyik legnagyobb, legvidámabb  eseménye volt az esküvő, néhol háromnapos lakodalom követte Göcsejben is, tele tréfás, a rusztikus erotikát sem nélkülöző játékokkal, dramatikus elemekkel, pantomimikus betétekkel, zenével és tánccal. Ennek a keresztmetszetét láthattuk, miután Kovács Dezső polgármester köszöntötte a résztvevőket, akik olyan számosak voltak, hogy szinte kinőtte a rendezvény a tájház udvarát.

Kiss-Molnár István néprajztörténeti tájékoztatója kísérte az egyes elemek megjelenítését: a menyasszony tréfás kikérését, a vacsorai menüsor elősorolását, a szakácsné "sérülését" követő pénzgyűjtést ("megetted a kását, fizesd meg az árát"), Bene Vendel táncát, a savanyótáncot, azaz a betyár betoppanását, a lisztőrlést, a vőlegény nászéjszakai helytállását, a jókedvet szegő kaszás halál megjelenítését, a kukoricatáncot.  A találós kérdések, a játékok annakidején hajnalig szórakoztatták a göcseji  lakodalmas gyülekezetet, ezúttal másfél órába sűrítették a szereplők, akik a közönséget is bevonták a táncokba.  Szombaton nem maradt megvendégelés nélkül senki, akit a tájházhoz csalogatott a muzsika és az énekszó, amit a dombok hajlatain túl is hallhattak az épp másutt dombérozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában