Megnyílt

2022.07.15. 20:32

Felavatták a muravidéki magyar közösségi házat

Magyarnak lenni és magyarnak megmaradni soha és sehol nem egyszerű Magyarország határain kívül, néha még belül sem. Voltak idők a 20. században, mikor akár az életünkért is fizethettünk magyarságunkért, büntetésre számíthattunk, ha az anyanyelvünkön szólaltunk meg, amikor tiltották könyveinket, hagyományainkat, amikor kollektív bűnösként, leolvasztandó problémaként tekintettek ránk. Ezek az idők elmúltak! - mondta Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a muravidéki magyarság új közösségi házának avatásán, melyhez a magyar kormány nyújtott támogatást.

Korosa Titanilla

Elöl b-j: Novák Katalin, Borut Pahor és Horváth Ferenc

Fotó: Korosa Titanilla

A lendvai Fő utcán nyílt meg a magyar nemzeti kisebbség új székháza. Az ünnepségen jelen volt Borut Pahor, szlovén államfő is.

A megjelenteket először Horváth Ferenc nemzetiségi parlamenti képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség tanácsának elnöke köszöntötte, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a két államfő részt vesz a muravidéki magyarság számára e történelmi napon.

- Egy nemzeti közösség megmaradásában számos tényező meghatározó - jelentette ki Horváth Ferenc. - Az első, hogy önmaga tegyen meg mindent megmaradása érdekében. A maroknyi muravidéki magyar közösség az elmúlt évtizedekben ezen a téren jelesen vizsgázott, gyakran erején felül teljesített. Ma, az új közösségi ház átadásával régóta dédelgetett álmunk válik valóra. Ez a komplexum egy fontos üzenet hordozója. Azzal a céllal lett újjágondolva, hogy kösse össze a muravidéki magyarokat és kialakításának köszönhetően mindenki számára elérhető legyen.

Ezután Novák Katalin mondta el ünnepi beszédét.

-Európa békés egyesülésével lehetőséget kaptunk és teremtettünk arra, hogy újjáépítsük a nemzetünket összetartó kereteket, amelyeket a határon túli magyarságról lemondó kommunista diktatúra maga is segített lebontani - fogalmazott az államfő. - Élni és növekedni akarunk, s azt akarjuk, hogy minden magyar együtt éljen és nőjön velünk. A muravidéki magyaroknak sok szempontból jobb a helyzete, mint nemzettársaiknak a környező országokban, garantált parlamenti képviseletük van, biztosítottak nyelvi jogaik, oktatásuk és kulturális önrendelkezésük. Ezért köszönettel tartozunk szlovén barátainknak.

 

Arról is szólt, hogy államfői tisztségét a magyar nemzet javára gyakorolja, kiáll a magyarok érdeke mellett otthon és az országhatáron túl is.

-Mondjunk igent a magyarságra, a magyar kultúrára, hagyományokra, anyanyelvünkre -mondta, majd hozzátette, hogy szívet melengető, hogy a közösségi ház megújításával hozzájárulhatott a magyar kormány a muravidék magyarság új központjának kialakításához. - Magyarország igent mondott és a jövőben és igent mond a muravidéki magyarságra - hangsúlyozta Novák Katalin.

Borut Pahor Szlovénia és Magyarország közti jó kapcsolatról szólt, kiemelte, hogy a két országot összeköti a muravidéki magyar és a Rába-vidéki szlovén közösség, illetve arról beszélt, hogy a nemzeti identitást ápolni kell a közös hazában, Európában is.

Az épületet az egyházak képviselő is megáldották, majd ünnepélyes szalagátvágásra került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában