A község szülöttére emlékeztek

2022.07.14. 13:00

Az önkormányzatnak köszönhetően rendezett Királyi Pál sírja

Királyi Pálra emlékeztek szepetneki tisztelői az újságíró-országgyűlési képviselő sírjánál Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Horváth-Balogh Attila

A megemlékezés résztvevői Királyi Pál sírjánál

Forrás: ZH

Királyi Pál Szepetnek leghíresebb szülötte, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc őrnagya, újságíró és országgyűlési képviselő. Élete, munkássága, kapcsolatai életének jelentős részében a fővároshoz kötötték, de mindig erősek maradtak zalai gyökerei, a szíve ide húzta. Sírja a Fiumei úti sírkertben található, Szepetnek község önkormányzatának köszönhetően folyamatosan gondozott. 

Újból és újból feléledő hagyomány, hogy a szülőfalu képviselői meglátogatják a sírt, elhelyezik az emlékezés koszorúit, mécseseit. 2022-ben a település elöljárói, az értéktár bizottság tagjai, a Királyi Pálról elnevezett szepetneki intézmények, egyesület vezetői újra megtették ezt; egyrészt mert közeledik az augusztus 10-ei születésnap, másrészt mert nemrég emlékezhettünk meg halálának 130. évfordulójáról. Külön öröm, hogy erre az alkalomra a Nemzeti Örökség Intézet kijavította a sírkövön Királyi Pál születési évszámát. Emiatt is csatlakozott a szepetneki emlékezőkhöz, koszorúzókhoz a NÖRI főigazgató-helyettese, Mihályi Máté. A helyszíni megemlékezésen köszöntőt Nyáriné dr. Aleksza Magdolna, az értéktár bizottság elnöke, beszédet pedig Sóstainé Márfi Ibolya, a Magyar Kultúra Lovagja, Királyi Pál-kutató mondott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában