A Petőfi Sándor Emlékkönyvtárban

2022.06.18. 09:00

Tárlattal mutatkozott be a hímzőszakkör Gelsén

A pályázati forrásból elindult hímzőszakkör alkotásaiból rendeztek kiállítást csütörtökön a Petőfi Sándor Emlékkönyvtárban, ahol a tagok legújabb munkáit lehetett megtekinteni.

Benedek Bálint

Jakabfiné Bársony Judit közművelődési szakember (balról) és Matyasovszky Margit Fotó: ZH Archívum

Gelse azok közé a települések közé tartozik, amelyek 2014-ben már csatlakoztak a Nemzeti Művelődési Intézet országos és méltán népszerű „Újra öltünk és örökítünk” projektjéhez. Az intézet minden szükséges feltételt megteremtett a csoportoknak. A munícióval pedig jól gazdálkodtak a hímző hölgyek, akiknek a tanulását, gyarapodását támogatta a település vezetése és a Princivil Értékteremtő Egyesület is. Már ezekben az években is a közművelődési feladatok ellátásában jeleskedett Jakabfiné Bársony Judit.
 
– A Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott közel háromezer szakkör támogatására – mondta Matyasovszky Margit, az intézet Zala megyei igazgatója. – A „Tudásunkkal kézenfogva” program ismét lehetőséget biztosított a hímzőszakkörök létrejöttéhez vagy további fejlődéséhez. Gelsén az elmúlt évben indult hímzőszakkör az utánpótlás neveléséről is szólt, fiatalok csatlakoztak az anyaföldbe mély gyökerekkel kapaszkodó népi hímzés elsajátításához. Most ismét megcsodálhatjuk a népi kultúra gyöngyszemeit, melyeket ez a csodálatos kiállítás tár elénk. 

Matyasovszky Margit, hozzátette: a kézművesmesterségek alapjai­nak elsajátítására irányuló 60 órás akkreditált képzések májustól folyamatosan indultak. 
A képzéseket a Hagyományok Háza szervezi, melyeken a részvétel szintén díjmentes. A módszertani képzést intézetük valósítja meg. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában