Érdemes megtekinteni

2022.06.02. 17:30

Egy szép bizonyítvány lett a hónap műtárgya Zalaegerszegen

Hamarosan itt a vakáció, megtörténik a tanév értékelése, erre gondolva választotta ki a hónap műtárgyának a Göcseji Múzeum Pais Dezső gimnáziumi bizonyítványát, amely a városháza földszinti aulájában álló üvegvitrinben tekinthető meg.

Arany Gábor

A bizonyítvánnyal Dömötör Andrea gyűjteménykezelő

Az 1886-ban Zalaegerszegen született, későbbi Kossuth-díjas nyelvészprofesszor a magyar királyi állami „főgymnasium” első osztályát az „1896/7” iskolai évben végezte el. Ahogy a dokumentumot bemutatva Szényi Krisztina, a múzeum kommunikációs munkatársa kiemelte, a gyönyörű betűkkel megírt bizonyítványt olvasva rácsodálkozhatunk a nyelvezetre, a helyesírásra (gymnasiumi, márczius, Zalamegye). Az értékelés szerint Pais Dezső írásbeli dolgozatainak külső alakja „csinos” volt, a főbb tantárgyakból jeles osztályzatot kapott, ahogy a készségtantárgyakból is nagyszerűen teljesített, jó a magaviselet is. 

A „tornázás” kilóg a sorból az elégséges minősítéssel. Miként történhetett, hogy az okos fiú a sok kiváló érdemjegye mellé ebből épphogy megfeleltet kapjon? Nos, a korabeli fotográfiák adták meg a választ, Pais Dezső vékony csontozatú gyermek volt, és azt is tudni kell, hogy annak idején a tornázás ugyanolyan komolyságú tantárgy volt, mint a latin nyelv, a mennyiségtan vagy a vallástan. Ráadásul osztályfőnöke az a Borbély György volt, aki velocipéddel Párizsig eltekert – hazafelé Torinót és Svájcot ejtve útba –, akkor máris érhető a szigorú ítélet. A hónap műtárgyát júliusig lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában