2022-ben már második alkalommal

2022.06.02. 11:00

Egy hét múlva kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Egy hét múlva kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, aminek Veszprém és két Balaton- parti város ad otthont. Kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok csupán 500 forintos áron.

ZH

2022-ben már második alkalommal rendezik a Veszprém- Balaton régióban a Magyar Mozgókép Fesztivált, amely szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várja a filmek és alkotóik iránt érdeklődőket. Idén András Ferenc Kossuth- díjas rendező, Huszti Péter színművész, Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendező, Szakács Györgyi jelmeztervező és Udvaros Dorottya színművésznő kiemelkedő pályáját méltatja a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal – tájékoztatták szerkesztőségünket közleményükben a fesztivál szervezői, köztük a zalai származású Muszatics Péter programigazgató. A magyar filmművészet legendás operatőre, a nemrégiben elhunyt Hildebrand István életművét posztumusz díjjal ismerik el. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2022. június 11-én este Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában kerül sor. 

A június 9–12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő hazai filmes mustra megemlékezik a 100 éve született Pécsi Sándorról, a 120 éve született Jávor Pálról és a 150 éve született Janovics Jenőről. András Ferenc Kossuth-díjas rendezőnek két film is elég volt ahhoz, hogy beírja nevét a magyar mozgókép történetébe. Az 1977-es, Balaton-felvidéken játszódó Veri az ördög a feleségét és a Dögkeselyű című filmekről van szó. Huszti Péter a főiskolát Várkonyi Zoltán osztályában végezte el, aki később a hetvenes évek egyik legnagyobb közönségsikerében, a Fekete gyémántok című Jókai-adaptációban rendezte őt. Több mint száz tévé- és mozifilmben tűnt fel. 1974 óta tanít, 1994 és 2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt. Rófusz Ferenc, Kossuth-díjas animációs rendező, a Nemzet Művésze 1981-ben A légy című rövidfilmért megkapta az Oscar-díjat. 1988-ban kivándorolt Kanadába, stúdiót alapított. 2001-ben hazatért, ma tanítással is foglalkozik. Szakács Györgyi a magyar jelmeztervezés megújítója, több mint 800 színdarab munkálataiban vett részt, a nyolcvanas évek óta több mint 30 filmben viselték az ő ruháit. Udvaros Dorottya Kossuthés Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a filmes mellett a magyar színházi élet megkerülhetetlen alakja. Hildebrand István Keleti Márton és Várkonyi Zoltán szuperprodukcióiban dolgozott, ő fényképezte többek közt az Egy magyar nábobot, a Kárpáthy Zoltánt és A kőszívű ember fiait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában