Segítik a kapcsolódást

2022.06.20. 10:00

Az elszármazottak találkozója összehozta a közösséget Újudvaron

A Dombhátról dombhátra projekt keretében szombaton megannyi program, többek közt termelői piac és vásár, falunap, elszármazottak találkozója és májusfa-kitáncolás várta az érdeklődőket.

Benedek Bálint

Örültek az elszármazottak találkozójának az újudvariak. Jakab Sándor polgármester (balra) társaságában György Sándor, Merencsics Krisztián és Huszár József

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

A program célja, hogy a fejlesztendő dombvidéki életmód és gazdálkodás mellett újjáélessze a települések közösségi életét, s akár újjászervezett közösségekkel segítse a települések közti kommunikációt. Továbbá támogatja a térségi szemlélet kialakulását, erősödését, illetve az egymáshoz ezer szállal kapcsolódó településeken az emberek egymás közti kapcsolatainak szélesítését, a fiatalok visszacsábítását a térségbe. 

Erre törekedett az újudvari önkormányzat is az elszármazottak találkozójának megszervezésével. Jakab Sándor polgármester szerint az érintettek díjazták az ötletet, felhívásukra sokan visszalátogattak szülőfalujukba, hogy beszámoljanak eddigi életükről, hivatásukról és felidézzék régi emlékeiket. 

– Sokak hosszú évek után tértek vissza, ezért őket meglepte az a fejlődés, ami például a faluközpontban történt – folytatta a polgármester. – A kormánynak köszönhetően látványosan megváltozott a településkép, soha ilyen ütemben nem fejlődött a falu, s a jövő szintén bizakodásra ad okot. 
Az egyik elszármazott, Merencsics Krisztián 1998-ban nővére hívására érkezett Sopronba, majd Nagycenken telepedett le. Munkája Ausztriához köti, de ha teheti, havonta meglátogatja szüleit Újudvaron. Szerinte ez az a hely, ahol jó élni. Úgy gondolja, jó ötlet volt a program megszervezése, hiszen rengeteg egykori baráttal találkozott. 

Például Huszár Józseffel, aki maradt ugyan a megyében, de kicsit messzebb, Zala­egerszegen él feleségével és ikerlányaival. A férfi Győrben útépítő mérnöki diplomát szerzett, és a Magyar Közút Zrt. zalai igazgatóságán dolgozik a megyeszékhelyen. Szerinte az ilyen alkalmak összehozzák a közösséget, hiszen rég nem látott emberekkel lehet találkozni és beszélgetni. 

– Nagyszerű az egész napos műsorfolyam, valóban élményt nyújt minden generációnak – mondta Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke. – Ehhez segítséget nyújtott a Dombhátról dombhátra pályázat, melyben hat önkormányzat segíti egymást kapcsolataik szorosabbra fűzésével. 

Cseresnyés Péter ország­gyűlési képviselő kiemelte: az itt élőknek természetes a falu fejlődése, ám a visszatérők valóban elcsodálkoznak, mekkora változások történtek. A kistelepülések fejlesztései pedig folytatódnak Zalában, mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában