Hagyományőrző rétessütés

2022.06.01. 07:00

A rétes készítésének fortélyait leshették el Galambokon

A hűvös idő ellenére sikerrel zárult szombaton a piactéren megrendezett hagyományőrző rétessütés. A település aktív közösségei együtt nyújtották és töltötték a réteseket, amit a látogatók megkóstolhattak.

Benedek Bálint

Rétesnyújtó nagyüzem a piactéren. Annyira jó volt a hangulat, hogy hamarosan folytatják Fotó: ZH

Szabó Tamás polgármester elmondta: a réteskészítésnek a dél-zalai településen már tradíciói vannak, hiszen az év során több ünnephez kapcsolódóan nyújtják. A galamboki búcsú időpontja is egy ilyen esemény, mely Urunk mennybemenetelének ünnepéhez kötődik. Ezen a vasárnapon a régi időkben, de még az 1990- es évek végéig is vásárosok, körhintások települtek a falu főterére. Ilyenkor családi összejöveteleket és rokonlátogatásokat tartottak, s szinte nem volt olyan ház, ahol ne készítettek volna „búcsúi” rétest. – Ez adta az ötletet, hogy bemutassuk a rétes készítésének mozzanatait a tésztagyúrástól a sütésen át egészen a tányérra kerülésig – folytatta. – Ezúttal az érdeklődők a rendezvényen elleshették a réteskészítés fortélyait.

A helyi Őszikék nyugdíjasklub tagjai káposztás, túrós meggyes és túrós mazsolás rétest készítettek. Tótszerdahelyről Tislér Istvánné Rodek Mónika csapatával tocsogós túrós rétest sütött. A fiatal korosztály is képviseltette magát, a galamboki Szabó Jana, Császár Eszter, Császár Dávid és Nagy Martin alkotta általános és középiskolások csapata Egyed Andrea felügyeletével darás meggyes rétest nyújtott, tekert és sütött. A nagy sikerre való tekintettel elképzelhető, hogy a közeljövőben ismét lesz rétesnyújtás. Jövő májusban viszont biztosan megszervezik a rétesnapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában