Borult égbolt alatt is érdekes volt az este

2022.05.13. 11:00

Csillagászat napja egy űrutazás képeivel a zalai megyehatárhoz közeli Hegyhátsálon

Múlt szombaton volt a csillagászat napja, amiről a Vas megyei határszélben fekvő település obszervatóriumában is megemlékeztek.

Varga Andor

Horváth Tibor mutatta be a távcsövet

Forrás: Hegyi Norbert

Házigazdaként Horváth Tibor amatőr csillagász, a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány elnöke köszöntötte az érdeklődőket és mutatta be nekik a program helyszínéül szolgáló csillagvizsgálót, illetve a jeles dátum kapcsán mondott néhány szót a magyar csillagászat múltjáról és jelenéről is. 

A közönség tagjaira ezt követően először előadás várt, Érdekességek a Naprendszerben címmel, amit Hegyi Norbert, a győri Széchenyi Egyetem tanársegéde tartott. Szó esett a naprendszer bolygóiról, holdjairól, az intersztelláris objektumokról, illetve előkerült az örökzöld téma, a földönkívüliek kérdése is. Az előadó az év első, a magyar csillagász, Sárneczky Krisztián nevéhez kötődő üstökösfelfedezéséről (az objektum a C/2022 A1 elnevezést viseli egyelőre) is beszélt, és elhangzott: magyar szakember legutóbb 1986-ban ért el hasonló eredményt. 

A programban ekkor következett volna a távcsöves bemutató a kupolában, ám a csillagászat egyik legnagyobb ellensége, a borult égbolt közbeszólt. A vendégeknek így be kellett érniük egy 1954-es űr­utazásról szóló ismeretterjesztő diasor vetítésével, melynek kapcsán viszont élénk eszmecsere alakult ki, hogy az elmúlt 68 év során az emberiség mit ért el (és mit nem…) a világűr „meghódítása” terén. 

A kupolában azért mindenki megnézte a most munka nélkül maradt, 50 cm-es főtükörrel rendelkező Ritchey–Chrétien-távcsövet, melyet egy következő alkalommal remélhetőleg működés közben is lehet majd látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában