„Hogy tudjatok jó döntéseket hozni”

2022.05.27. 10:00

Bérmálás a Kis Szent Teréz-bazilikában Keszthelyen

A bérmálás – vagyis a keresztény nagykorúság – szentségében részesített 37 hívet nemrég dr. Udvardy György veszprémi érsek a Kis Szent Teréz-bazilikában.

Péter Balogh Árpád

Ezúttal 37-en bérmálkoztak a keszthelyi bazilikában

Fotó: ZH

Az ünnepi szentmise elején dr. Dublecz Károly, a plébánia képviselő-testületének világi elnöke köszöntőjében így fogalmazott: „A bérmálás nemcsak azért fontos, mert ilyenkor egy fiatal elköteleződik, hanem azért is, mert az előtte álló bármilyen nehéz időszakban szüksége lesz a Szentlélek iránymutatására.” 
A veszprémi főpásztor köszöntőjében leszögezte: „Úgy tekintünk rátok, mint akikre a Szentlélek erejét rábízva bizalommal nézünk, bár nem tudjuk, milyen jövő vár ránk, de egészen biztosan szükség lesz a helytállásra, az állhatatosságra.” 

Ezúttal 37-en bérmálkoztak, köztük kilenc felnőtt is úgy döntött, hogy felveszi ezt a szentséget. 

Mezei András plébános azt monda: „Közösségünknek ez egy nagy ünnepe, hiszen a keresztény életben ti nagykorúvá váltok. Nagyon szépen megköszönöm a szülőknek azt, amikor annak idején megkereszteltették gyermekeiket, s megígérték, hogy keresztény módon fogják nevelni őket.” 
Dr. Udvardy György prédikációjában kiemelte: a bérmálkozók most megkapják az erőt, a Szentlélek ajándékait, „amelyeket csak nektek készített, hogy tudjatok jó döntéseket hozni, másokért felelősséget vállalni, s mindig legyen reménységetek, bizalmatok”. 
A főpásztor szerint nincs más olyan közösség, amely az embert a maga teljességében, a fogantatástól az örök élet utáni vágyáig tudná támogatni, segíteni, óvni és védeni. „Ez az egyház; és mi ebben otthon vagyunk” – szögezte le dr. Udvardy György, hozzátéve: abban bízik, hogy a keresztény egyház fiataljai a bérmálást követően felnőttként tudják élni az életüket. A testvériség pedig hatással van a többi ember vágyára, így egy plébániaközösség az egész társadalom számára értéket tud felmutatni. 

Az ünnep zenei szolgálatát a keszthelyi Kis Szent Teréz kórus végezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában