Beszerzés

2022.04.02. 15:30

Elektromos buszok állnak forgalomba ősztől a nagyvárosokban, köztük Zalaegerszegen is (videó)

A Volánbusz Zrt. 60 új elektromos buszt szerez be, az ezzel kapcsolatos szerződés-aláírást pénteken bonyolították le a ZalaZone tesztpályán.

Jóna István

Az új buszok előtt Tankó Zoltán, az Ikarus cégcsoport vezérigazgatója, Steiner Attila, az ITM államtitkára, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Sipos Zoltán, az Electrobus Europe Zrt. cégvezetője, Krenner László, a BYD Europe értékesítési vezetője, dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Benkócs Tamás, az Ikarus cégcsoport alelnöke, Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója, Javier Contijoch, a BYD Europe alelnöke

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az együttesen 8,6 milliárd forint értékű beszerzéssel hat megyeszékhely járműállománya frissülhet, válhat környezetbaráttá, hangzott el a tájékoztató elején. A BYD Europe cég komáromi gyártású járművei idén ősztől állnak forgalomba Zalaegerszegen, Egerben, Győrben, Szegeden és Szolnokon. 

 

– A kormány autóbusz-stratégiájának eredménye, hogy Magyarországnak újra van autóbuszipara négy társaság jóvoltából, melyek nemcsak a hazai igényeket képesek ellátni, de exportképesek is –mondta a zalaegerszegi eseményen dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, hazánkban nagyjából 8000 busz közlekedik, ebből már kétezret sikerült korszerűbbre cserélni. A maradék 6000 autóbuszt csak Magyarországon gyártott buszokra cserélnék. 

 

A miniszter utalt arra a törvénybe iktatott vállalásra, miszerint Magyarország 2050-re karbonsemlegessé válik, és minimálisra csökkenti a gépjárművek károsanyag-kibocsátását. Hozzátette, egy év alatt megduplázódott a zöld rendszámos autók száma, az idei évtől pedig az állam nem biztosít forrást azokra a közösségi közlekedésben használatos buszokra, melyek nem zérókibocsátásúak. Kiemelte, hogy a ZalaZone tesztpályának fontos szerepe lesz a jövőben az elektromos járművek hatékonyságának vizsgálatában és minősítésében. 

 

– Szeretnénk a városainkat egészségesebbé tenni olyan fenntartható módon, hogy az autóink károsanyag-kibocsátását minimálisra csökkentjük – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Ehhez a tervhez szorosan kötődik, hogy a kormány mintegy 50 milliárd forintos tenderrel további 350 elektromos autóbusz beszerzésére ad lehetőséget a városoknak. 

 

 

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a megyeszékhelyekre szánt elektromos buszok gyártását a közbeszerzési eljárást követően két gyártó nyerte el, amelyekkel 60 busz gyártására a zalaegerszegi eseményen kötöttek szerződést. 

 

Az elnök-vezérigazgató kitért arra is, hogy a modernizálásnak köszönhetően évente 10 millió literrel kevesebb üzemanyag fogy. A fejlesztéssel Zalaegerszeg a 33 darabból álló autóbusz-állományának több mint egyharmadát elektromos buszok fogják kitenni. 

 

A zalaegerszegi esemény zárásaként Sipos Zoltán, az Electrobus Europe Zrt. cégvezetője, dr. Pafféri Zoltán és Javier Contijoch, a BYD Europe alelnöke aláírta a buszok gyártásáról szóló szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában