Stabat Mater

2022.04.14. 20:00

A kárpátaljai családokat segítik a keszthelyi jótékonysági hangverseny bevételéből

C. Tóth Zoltán Stabat Mater című műve csendült fel nagykedden este a Fő téri templomban. A jótékonysági hangversenyen összegyűlt adományokkal a kárpátaljai családokat segítik.

Péter B. Árpád

A hangverseny közreműködői, elöl balról C. Tóth Zoltán

Forrás: Belovári András

Mint a szerző-karmester elmondta, a Stabat Mater egy középkori himnusz, amely bemutatja azt a fájdalmat, amelyet Szűz Mária érezhetett a kereszt alatt, miként látta fiát szenvedni és meghalni. Ezt a témát sok szerző megzenésítette már, C. Tóth Zoltán műve 9 szóló- és kórustételből áll. 

Az „Áll a gyötrött Istenanyja, kín az arcát könnybe vonja” kezdetű művet már ötödik alkalommal mutatták be. A szerző elárulta: a Stabat Matert éneklik templomokban is, és megérintette a szövege, „amely áthatja az ember szívét-lelkét”. 

– Sokat gondolkodtam ezeken a sorokon, s ebből indult, hogy megpróbálom megzenésíteni az eredeti, latin nyelvű változatot – mondta a zeneszerző-karmester. – Egyszerűen hatalmába kerített az érzés, hogy ezt nekem meg kell írnom. 

A Stabat Matert Varga Zsuzsanna (szoprán), Berg­mann Annamária (alt), a Magyarok Nagyasszonya-templom Salve Regina Kórusa és a Festetics György Zeneiskola tanári kara adta elő, vezényelt C. Tóth Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában