Ismét megnyitotta kapuit a hívek előtt

2022.03.28. 11:30

Megújult a 800 éves premontrei templom Türjén

Megáldotta a felújított Gyümölcsoltó Boldogasszony-templomot Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát. Ezzel a türjei Isten háza ismét megnyitotta kapuit a hívek előtt.

Péter B. Árpád

Fazakas Z. Márton: A Jóisten kirendelte a fedezetet is…

Forrás: Halász Gábor

A szentmisét a templom névadójának ünnepén mutatta be a premontrei elöljáró, aki elmondta: szinte napra pontosan négy éve kezdődött a munka, amely során a műemléképület teljes belső felújításon esett át. 

 

– Megmentettünk egy 800 éves templomot, s örömmel tölt el, hogy eszközök lehettünk e nemes munkában – emelte ki szentbeszédében Fazakas Z. Márton. 

 

Az Árpád-kori templom s a szomszédos majorság épületének műemléki helyreállítása és turisztikai célú fejlesztése, amelynek része egy új épület­együttes kivitelezése, 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatással történik. 

 

Az ünnep kapcsán az apát felelevenítette: „Egy nő rendkívüli körülmények folytán megtudja, áldott állapotban van. És válaszul megszületik a világ megváltója”, majd utalt a templom egyik díszes, latin nyelvű feliratára, amely arra biztat: Az Úrban leld örömed, s ő betölti szíved vágyait. 

 

– Mától elkezdjük beimádkozni, lélekkel megtölteni a templomot – szögezte le prédikációjában Fazakas Z. Márton, aki emlékeztetett egy 10 évvel ezelőtti televíziós műsorra, amelyben nagy terveket fogalmazott meg a premontrei közösség. – Úgy költöttünk el százmilliókat, hogy egy vas nem volt a zsebünkben. De a Jóisten később kirendelte a fedezetet is – elevenítette fel. 

 

A feladat nehézségét, összetettségét árnyalva az apát megjegyezte: 14 hónapos procedúra eredményeként sikerült a régi, már nem létező udvari disznóólak műemléki törzs­számát töröltetni, helyükön hamarosan majorsági látogatóközpont épül, erősítve a vallási turizmust. 

 

Latorcai Csaba, az Emmi közigazgatási államtitkára kiemelte: ez a templom szeretett hazánk egyik legcsodálatosabb egyházi műemléke, amely őrzi 13. században kialakult formáját. „Deo gratias! – a közös munkáért, az összefogásért, a küzdelmekért és a sok imáért, amelyek eredménye ez az ünnepi pillanat” – szögezte le a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában