Online rendezték meg

2022.03.13. 13:26

Kossuth katonája leszek: a Nemzetőrök csapata nyerte a történelmi vetélkedőt Zalaegerszegen

Március 15-i ünnep előfutárjaként rendezték meg Kossuth katonája leszek... történelmi, honismereti vetélkedőt az Apáczai Művelődési Központban. A nagy múltra visszatekintő vetélkedő idén is online formában került lebonyolításra, mivel a kiíráskor még érvényben voltak a járványügyi korlátozások. A színvonalas versenyt végül a zalaszentiváni fiatalok Nemzetőrök elnevezésű csapata nyerte meg.

Jóna István

Fotó: Jóna István

A Kossuth katonája leszek vetélkedőre az általános iskolák 7-8. osztályos diákjaiból verbuválódott csapatok nevezhettek, akik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez kapcsolódó feladatokban mérték össze tudásukat. A vetélkedőnkre 17 csapat küldte vissza a beküldendő két feladatot, a toborzóbeszédet és a kreatív alkotást.  Érkeztek munkák Lovásziból, Zalaszentivánról, Keszthelyről és a megyeszékhely több iskolájából- tájékoztatott Kovács Bernadett népművelő, a verseny szervezője. Hozzátette, hogy a csapatok idén is rendkívül színvonalas kreatív alkotásokat készítettek különböző technikákkal. A fiatalok mozaik, ékszerszett, gyöngykokárda, zászló, festmény, grafika, makett, sókerámia, gyurmafigura formájában elevenítették meg a szabadságharc jelképeit, eseményeinek helyszíneit, szereplőit. A héten beérkező munkákat kiállítottuk az Apáczai Művelődési Központban, amiket online bemutattunk az ünnepélyes eredményhirdetéskor. Ezzel a kiállítással emlékezünk meg Március 15. alkalmából, mely az intézmény honlapján is megtekinthető.

 

A zsűri különdíjjal ismerte el az Ady iskolából nevező Zalai kortesek csapatának legóból készült képregényét. A vetélkedő záró feladatában a fiataloknak egy feladatsort kellett kitölteni, ami nagyban befolyásolta a végső sorrendet. 

 

Fotó: Jóna István

 

A zsűri tagja volt Bednárikné Rácz Enikő, a Keresztury VMK igazgatóhelyettese és Ferge László őrnagy, a Zala megyei Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetője, míg az elnök Stárics Roland, a Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke volt. Stárics Roland értékelésében elmondta, hogy a fiatalok méltóképpen tisztelegtek a szabadságharc hősei, köztük a zalai hősök előtt is a munkájukkal. 

 

Az első három csapat valamint egy különdíjas csapat könyvutalványban részesült. Az eredményhirdetést és a zsűri szakmai értékelését,  a csapatok online élő közvetítésen keresztül hallgathatták meg.

 

A Kossuth katonája leszek vetélkedő végeredménye: 

1. Nemzetőrök csapata (Egervári László Általános Iskola Zalaszentiváni Telephelye): 118 pont

A csapat tagjai: Csák Kristóf, Süle Zsolt, Simon Kartal, felkészítő tanárok: Dömőkné Andor Éva, Hegyi Lajos

2. Lovászi huszárok csapata (Buda Ernő Körzeti Általános Iskola Lovászi (8. oszt.): 115 pont 

A csapat tagjai: Biró Helga, Kovács Rebeka, Németh Benjámin, felkészítő tanár: Csáki Lajos

3. Lőpor csapat (Keszthelyi Vajda János Gimnázium  (8/A) : 101 pont

A csapat tagjai: Lőrincz Erik, Pattantyús Mikes, Oroszlán Marcell, felkészítő tanár: Egyedné Molnár Eszter

Különdíj: Zalai kortesek csapata (Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI (8/A): 100 pont

A csapat tagjai: Péteri-Papp Kitti, Subonics Gréta, Gombos Csenge, felkészítő tanár: Babati Attila

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában