A Covidot és a háborút megszenvedőkért ajánlották

2022.03.23. 07:00

Huszonkét órás Bibliaolvasó maratont tartottak Gyenesdiáson

Helyiek és környékbeliek is részt vettek a 22 órás Bibliaolvasó maratonon, amelyen az Újszövetség szakaszai hangzottak el. A szolgálatot a résztvevők a Covidot és a szomszédunkban dúló háborút megszenvedőkért ajánlották.

Péter B. Árpád

Vértesaljai Antalné és lánya, Vera váltotta egymást szombaton kora délután

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A gondolat 15 éve született, amikor Hársfalvi Györgyné, a gyenesdiási bibliaolvasás fő szervezője látta, hogy a református és evangélikus iskolákban az őszi és a tavaszi szünetekben folyamatosan olvassák a Szentírást. Ekkor még nem merte meghirdetni Gyenesdiáson, de amikor értesült arról, hogy a székesfehérvári színházban is rendeztek hasonló eseményt, idővel úgy döntött: életre hívja azt a Balaton-parti településen is. Az első évben, 2015-ben 103-an csatlakoztak. 

 

Azóta a közösségi bibliaolvasás hagyománnyá vált, amelyhez a szomszédos településekről is sokan csatlakoznak, s átlagosan 80-an, 90-en jönnek. A Covid miatt két esztendő kimaradt, így a mostani a hatodik alkalom volt. 

 

– Az Újszövetséget olvassuk, ami a tapasztalatok szerint 21,5 órába telik, de mi 22-t adtunk magunknak – mondta Hársfalvi Györgyné. – Sorra kerül minden: az evangéliumok, a levelek, A jelenések könyve, így szombaton kora délutántól a vasárnap délelőtti szentmisére végzünk. Szándékunk eredetileg az volt, hogy mindannyiunk lelki üdvéért olvassuk a Bibliát, készülvén a húsvétra, hiszen ezt a programot mindig a nagyböjti időben tartjuk. Idén emellett a Covidot megszenvedőkért is ajánlottuk ezt a szolgálatot. 

 

S az orosz–ukrán háború áldozataiért, a menekülni kényszerülőkért is felhangzottak ebben az esztendőben az újszövetségi szakaszok. 

 

A hévízi Vértesaljai Antalné lányával, Verával csatlakozott a felolvasáshoz. Kötelességének érezte, hogy idén is kapcsolódjon a kezdeményezéshez, amelynek évek óta részese – hálából életéért, gyermekeiért, pedagóguspályájáért. 

 

– Az Ó- és Újszövetség sorait gyerekkoromtól kezdve a mai napig olvasom, s templomba is járok – mondta el lapunknak Mária néni. – Ez a felolvasás fontos közvetítése a Szentírásnak, s jó, hogy közösségben valósulhat meg, mert az ember egymaga keveset tud tenni. 

 

Vértesaljai Antalné hozzátette: a rá eső részek tanulságait magáévá teszi, s megpróbálja a nagyböjti időszakban továbbadni környezetének – Isten dicsőségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában