Mindszenty József használhatta egykor

2022.03.30. 11:30

Bíborosi bútorokat adományoztak a Göcseji Múzeumnak (videó)

Mindszenty József használhatta egykor azt az íróasztalt és szekrényt, amelyet kedden ajándékként adtak át a Göcseji Múzeumnak Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása születésének 130. évfordulója napján. Az ajándékozó cég, a Főkefe Nonprofit Kft. részéről az átadási okiratot Csizi Péter ügyvezető, a múzeum nevében dr. Kostyál László igazgató írta alá.

Arany Gábor

Vigh László országgyűlési képviselő mond köszöntőt az eseményen

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Csizi Péter felidézte: az ötvenes években az államosításkor az egyházaktól elvett ingóságokat szétosztották a vállalatok között, így került Mindszenty József értékeinek, bútorainak zöme 1957 után a Fővárosi Kefe- és Seprűgyártó Vállalathoz. A holmik többsége az évek során eltűnt, de a bíborosi bútorok sokáig a cégvezetők szolgálatában álltak. Csizi Péter, értesülve a bútorok eredetéről, elhelyezésük érdekében kérte Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár közbenjárását, eredménnyel. Fülöp Attila a tegnapi eseményen azt mondta: a Mindszentyneumban méltó helyre kerülnek a bútorok.  

 

A város lelkiségében és épített örökségében is kitörölhetetlen nyomot hagyott Mindszenty József, aki 25 évig apátplébánosként szolgált itt, s az utókor feladata örökségének ápolása, szögezte le Balaicz Zoltán polgármester. 

 

Ez a mi kultúránk, amit óvni kell, utalt az elmúlt években a városban megvalósult felújításokra is Vigh László országgyűlési képviselő, aki köszönetet mondott mindenkinek az elért eredményekért. 

 

 

Dr. Kostyál László múzeumigazgató arról is szólt, hogy a Mindszentyneum a Misszió Toursszal és a Rákóczi Szövetséggel a Kárpát-medencei középiskolásoknak versenyt hirdetett a hercegprímás életéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában