Édesanyának segítettek

2022.03.26. 09:00

A komatál hagyományát élesztették újra Fűzvölgyön

Édesanyákat segítő Komatál közösség alakult a faluban. A hagyomány újraélesztésében a Nemzeti Művelődési Intézet is közreműködött.

Benedek Bálint

A komatál közösség: Schmidtné Kovács Margit, Matyasovszky Margit, Szokoli Kitti kislányával, Csehné Magony Erika és Kobán Katalin Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A szervezet zalai vezetője, Matyasovszky Margit tegnap ajándékkal érkezett a faluba, ahol elmondta: a fűzvölgyiek közösségbe tömörültek, hogy 12 napon át segítsenek egy szülés után lévő édesanyát. A falubeliek ez idő alatt ellátták az anyukát meleg étellel, aki így minden figyelmét a csecsemőjére fordíthatta.

 

– A régi szokás a modern világban eltűnni látszik, pedig az önzetlenség szép példája – mondta Matyasovszky Margit. – A háziasszonyok ilyenkor mindig a legjobb ételeket készítették, s törekedtek arra, hogy könnyen emészthető, mégis tápláló finomságokat tegyenek az asztalra. Az ételeket általában egy komakendőbe csomagolták, vagy a legszebb cserépedényben kínálták.

 

A gondoskodást most Szokoli Kitti és kislánya, Kecskés Hédi élvezhette. A családnak különösen jólesett a baráti fogadtatás, hiszen a férj a Nyírségből, felesége pedig Mosonmagyaróvárról származik. Az élet és a munkahely közelsége úgy hozta, hogy Zala megyében telepedtek le, néhány éve költöztek Fűzvölgyre, ahol két gyermeket nevelnek.

 

– Őseink pontosan tudták, ilyen helyzetben milyen nagy segítséget jelent az adomány – mondta Szokoli Kitti. – Kaptunk zöldséglevest, rakott káposztát, különféle főzelékeket fasírozottal, de még rántott húst is körettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában