Őszirózsás jubileum

2022.03.17. 17:00

A Botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klubnak újra kell élesztenie a járványtól megviselt közösségi életet

Megalakulásának 25. évfordulójára készülődik a Botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klub. Az ünnepséget majd nyáron tartják, hiszen a civil szervezet Nagy Lajos és Dömötör József kezdeményezésére 1997. július 19-én alakult, de addig újra kell éleszteniük a járványveszélytől megviselt közösségi életet.

Fincza Zsuzsa

A híres botfai szalagos fánkot ezúttal a városi karitatív süteményvásárra ajánlották fel. A képen (balról jobbra) Németh Szilveszterné, Dömötör Józsefné, Simon Lívia, Szakács Jenőné, mögöttük Ekler Józsefné, Salamon Károlyné és Gulyás Erzsébet Fotó: Fincza Zsuzsa

– Halottaink is vannak, akiket gyászolunk, többen betegséggel küzdenek, az idősebbeket nehéz kimozdítani otthonról, egy kis aktív maggal őriztük úgymond a lángot, hogy legyen majd mit táplálni – fogalmazott Németh Szilveszterné, a klub vezetője.

 

A botfaiak szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen ha a közösségi ház ajtaja zárva is maradt előttük, a települést övező gyönyörű táj, a szőlőhegyek, az erdőkön, mezőkön át kanyargó turistautak kiváló lehetőséget biztosítottak a közös kirándulásokra, túrákra.

 

– Legalább jól megismertük páratlan szépségű vidékünket. Tavaly 8-10 fős kis csoportunkkal 27 alkalommal tettünk 5-7-10 kilométeres, vagy még hosszabb túrákat, az idén 7 alkalommal vettünk vándorbotot (pontosabban nordic walking botot) a kezünkbe. Elgyalogoltunk például piknikezni az Azáleás völgybe vagy éppen az aranyoslapi forráshoz. Nyáron egyszer tartottunk az udvaron egy kis közös sütögetést, de ősszel a városi nyugdíjasversenyeken is részt vettünk. Klubunk kezdetektől kötelességének érzi a népi hagyományok őrzését, ennek sorában éppen 20 évvel ezelőtt, pontosan 2002. február 17-én sütöttünk először közösen fánkot, ezért a tavalyi kihagyás után úgy döntöttünk, az idén a jubileum tiszteletére ez nem maradhat el. A nagy dáridótól még tartózkodtunk, a fánkot a városi jótékonysági akcióba ajánlottuk fel – mondta a klub vezetője nem kis büszkeséggel, hozzátéve, hogy közösségük a gondok ellenére is gyarapodott, s a tervek szerint a közeljövőben újra bővül a jelenleg 38 fős taglétszám.

 

Ígérik, ha minden jól megy, ősszel megtartják a szintén jubileum előtt álló rétesnapot, a Márton-napot, adventkor a szentcsaládvárást, s remélhetőleg a jövő évet a hagyományápoló tollfosztóval kezdhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában