Frissen Zalából

2022.02.02. 17:30

Oszlopinstalláció mutatja be Makovecz Imre legjelentősebb épületeit Zalaegerszegen

Az édesapja révén zalai, nagykapornaki kötődésű építész, Makovecz Imre, az organikus építészet megteremtője, emblematikus alakja 10 évvel ezelőtt hunyt el. Az évforduló kapcsán a nevét viselő alapítvány és a Magyar Nemzeti Múzeum „Ég és föld közötti építészet” mottóval oszlopinstallációt vándoroltat, amely kedden érkezett Zalaegerszegre.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Kostyál László múzeumigazgató, Havasi Bálint muzeológus, Horváth Gábor közművelődési referens és Bali Zoltán alpolgármester

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Dísz téren felállított, két hétig megtekinthető installáció Makovecz Imre legjelentősebb épületeit, köztük az 1992-es sevillai világkiállításra készült, s a ma is ott álló magyar pavilont mutatja fotókon, de az interaktív felületen betekintés nyerhető az életmű egészébe. 

 

A Makovecz Imre építészeti filozófiáját közel hozó installációnál Bali Zoltán, a megyeszékhely alpolgármestere szólt arról, hogy a zalai településeken megtalálható Makovecz-házak jelzik, a magyar motívumok talaján álló organikus építészet közel áll a zalai emberekhez, Zalaegerszegen a Gébárti-tónál megépült kápolna is ezt bizonyítja. Zalaegerszeg büszke az épített környezetére, annak ellenére, hogy túl sok történelmi jelentőségű épülettel nem rendelkezik, de a meglévőket nagy becsben tartja, tette hozzá az alpolgármester. 

Fülöp Tibor, Kiss Gábor és Erhardt Gábor a könyvtári est kezdetén
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A város és a megye kulturális intézményei vezetőinek részvételével zajlott szakmai megnyitót Fülöp Tibor zalaegerszegi építész tartotta, aki személyesen ismerte Makovecz Imrét. Elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum a 10 éves halálozási évfordulóra a múzeum kerítésén 50 tablóval jelenítette meg az életmű jelentősebb épületeit, grafikákkal, rajzokkal, fotókkal. (2015-ben kormányhatározat született az építész szerteágazó életművének feldolgozásáról, ennek nyomán kezdte meg az értékmentő munkát a 2012-ben létrejött Makovecz Imre Alapítvány.) 

 

Az oszlopinstalláció az országjáró körútját Tatán kezdte novemberben, majd Győr, Székesfehérvár és Szombathely fogadta be, Zalaegerszegről Kaposvárra, majd Szekszárdra, Debrecenbe, Kecskemétre, Veszprémbe, Sárospatakra, Esztergomba, Sopronba kerül. Fülöp Tibor felsorolta azokat a zalai településeket is, amelyek Makovecz tervezte épületekkel büszkélkedhetnek: Bak, Zalaszentlászló, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Bagod, Letenye, Keszthely, Pethőhenye, Vonyarcvashegy, Zalavár. A közeli Lendván is áll egy jellegzetes, színház- és hangversenyteremként üzemelő Makovecz-ház. Ezenkívül több, egyelőre terv szintjén létező, de a jövőben megépítendő objektum is kerül majd Zala megyébe. 

Az emlékezőalkalom elő­adással egybekötött szakmai beszélgetéssel folytatódott a Deák-könyvtárban, ahol Makovecz Imre két tanítványa, Fülöp Tibor és Erhardt Gábor Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas fővárosi építész saját élményeken keresztül avatta be a közönséget az organikus és szakrális szimbólumokhoz erősen kötődő világhírű építész életútjába. A rendezvényen részt vevők közelebbről megismerkedhettek a Zala megyébe tervezett Makovecz-épületekkel is. 

A könyvtárban Kiss Gábor igazgató köszöntője után Fülöp Tibor mutatta be a Makovecz-alapítvány munkáját, s az építészhez köthető zalai, közösségi célokat szolgáló házakat. – Az építésztársadalom szeretné, ha az asztalfiókban maradt Makovecz-tervek is megvalósulnának – mondta. Azt is megtudtuk, hogy Makovecz Imre Farkasréti temetőben található sírján ugyanaz a harangmotívum van, mint a nagykapornaki remetekertben. Szólt az építész két zalai eszmetársáról, a Magyar Művészeti Akadémia létrehozásában vele együtt dolgozó Fekete Györgyről és Kováts Flóriánról. Az érdeklődők ezután megtekinthették a gébárti Boldogasszony-kápolna létrehozásáról szóló filmet. A programot Erhardt Gábor építész összefoglalója zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában