Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás

2022.02.22. 11:30

A sajtófotósok sohasem pihennek – A múló pillanat megörökítése egyszer történelemmé válik (videó)

Az olvasók szeretik a meghökkentőt, a szenzációt, a tragédiát, jó esetben az emberségről szóló cikkeket. Roger Fenton 1855-ben 360 felvételt készített a krími háborúról, ő volt az első haditudósító-fényképészek egyike, a fotózsurnaliszták őse. A jó sajtófotós ismérve, hogy mindehol ott van, ahol mi nem és olyan szemüvegen át néz, ahogy mi sose látnánk.

Mozsár Eszter

Seres Péter ötletgazda fotóriporter tartotta az egyik tárlatvezetést az üzletek kirakatába helyezett sajtófotó kiállításról. Fotó: Pezzetta Umberto

Mai világunk évek óta egyetlen szóval jellemezhető: rohanó. Bár feszegetjük határainkat, a határidő egyben kihozza belőlünk a legjobbat. A teljesítménykényszer dacára minőségi és művészi végeredmény születik. Fenton annak idején több száz kilogrammos felszerelést cipelt szekerén. Fotós kollégáim „csupán” egy nagyobb hátizsákkal járják a város közéleti, sport- és kulturális eseményeit. Ugye, alig tűnnek ki a tömegből?

 

Pezzetta Umberto: Kakukktojás (Zumbók-Jakobovics Nikoletta csellóművész és kisfia a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar próbáján)

A Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás idén újra megmutatta, a korlátozások nem győzik le a fotóriportereket, ők és a rekordszámú pályázó kitette a kirakatba mindazt, amit az utcán sétálókkal láttatni szeretnének. Az elmúlt napokban mindhárom kiállító fotós tartott rendhagyó tárlatvezetést a polgármesteri hivatal és a Lottó Áruház közötti szakaszon, 11 üzlet kirakatában 37 tablón több mint 100 fényképet látunk tőlük és a pályázók kiválasztott fotóiból. Igény szerint még lesz személyes találkozó a február 27-ig látható kiállításon.

 

Seres Péter: Cigánykerék (Ecsedi Erzsébet, Hevesi Sándor Színház)Forrás: Seres Peter [email protected]

A csendes vasárnap délutánt választotta a sétára Bankó Péter, akinek Csapatszellem című fényképe került a tablóra. Öt-hat éve kezdett fotózni, emberközpontú témákat keres, a technikai tudás mondhatni a kisujjában van, ezúttal Seres Péter véleményére, tárlatvezetésére volt kíváncsi. Szekeres Réka ugyancsak régóta örökíti meg az őt körülvevő világot, nagy kedvenc a Balaton környéke. Most vett részt először a kiíráson, s rögtön két képe is – a Kora reggeli séta valamint a Vonalak című fotója  - kikerült a kirakatba. Rajtuk kívül a műkedvelő sétálók leginkább a képek születésének körülményeire, a mögöttes mondanivalóra, a címadás fontosságára voltak kíváncsiak. Megtudták, hogy a fotóriporter a „kötelező” kattintás után körbejárja a helyszínt, keresi a véletleneket, a hangsúlyosat, a kontrasztosat, a megszokottól eltérőt. Mindazonáltal a megrendelt fényképeken, tudósításokban benne van az egyéniségük, látásámódjuk.

 

Katona Tibor: Fél lábbal is... (Waltner Róbert, a ZTE vezetőedzője begipszelt lábbal irányítja csapatát)Forrás: © Katona Tibor

 

Az elmúlt két esztendőt beárnyékolta a COVID, sok család vesztesége, a médiumokat átjárták az erről szóló hírek. Az újságíró mindeközben valahogy megpróbált – a tragédiák közepette – az emberségre fókuszálni. Pezzette Umberto például arról vallott, hogy bár beszűkült néhány éve némileg a mozgásterük, mindig van kihívás az évtizedes, mókuskeréknek tűnő mindennapokból.

Dr. Bedics András: Tűzgyújtási tilalom (Zsűri különdíj)Forrás: dr. Bedics Andras

- Próbálok ötletelni, izgalmas fotós témákat kitalálni, nem akarok beleszürkülni a hétkoznapokba. Nem engedem, hogy eltunyuljak, a kreativitás szó szerint a lételemem. Még az egyszerűnek tűnő sajtótájékoztató közben is képes vagyok másképp gondolkodni. Úgy tűnik, hogy Magyarországon, illetve vidéken kevesebb téma akad, nekünk a meglévőkből kell kihozni a legtöbbet. Két évtizede több volt talán a riport jellegű téma, ami most azért hiányzik. Nagy kedvencem volt a Zalai Hírlap drónos tájkép sorozata. Szemléletem nem sokban változott, az eddigi embeközpontú fotográfiai attitűdömet folytatom tovább.

Marancsics Erika: Örömtánc (Zsűri különdíj)
Ekler László: Atyai örökség (Zsűri különdíj

Katona Tibor viccesen megjegyezte, a múlt évezredben kezdte fotóriporteri pályafutását, 1999-ben került a megyei újsághoz külsősként, előtte magánemberként fényképezett. Mint mondta, az első sajtófotó kiállítás óta sokat változott a világ, az online felületre azonnal kellenek az események, balesetek fotói, az emberek éhesek az információkra, szenzációkra.

 

Bérces Edit: Kórházban című sorozat (Sajtófotósok különdíja)

 

Keresztes Hanna: Máshogy járva (Zsűri különdíj, Ifjúsági kategória)

- Sokat változtam én is, családom lett, néha a feleségemet, a két fiamat is viszem a programokra. Jelenleg a munka és a család kettőssége jellemez. Emiatt talán több gyermek, ifjúsági eseményt örökítek meg, a sport iránti szeretet azonban megmaradt. Ha úgy érzem, hogy belefásulnék valamibe, akkor mindig újítok. Igyekszem időt szánni arra, hogy a kollégák munkásságát kövessem, mint például a Nemzeti Sportos Szabó Miki vagy az MTI-s Varga György, aki egy egyszerű témából is nagyot hoz létre.

 

Gyarmati Kolos: Belépési kód (Sajtófotósok különdíja, Ifjúsági kategória)

 

Természetesen a kiállítás nem létezne az ötletgazda, Seres Péter nélkül, aki egyben a tárlatvezetést segítő kiadványt és a tablókat, plakátokat szerkesztette. A téli, kevésbé eseménydús időpont éppen ideális minderre, vallotta. Zalaegerszeg fotóriportere szinte együtt lélegzik a várossal, miközben még mindig talál újat, meg nem örökített részleteket az ezerszer látott épületeken, utcákon, s kikapcsolódást a művészetet, kultúrát érintő témákban. A tárlatvezetésen külön kihangsúlyozta, nem szabad semmit sem halogatni, mert a pillanat elszáll. Ezt bizonyítja a Zala Bútorgyár épülete előtt elcsípett romhalmaz, ami csak arra várt, hogy a fotóriporter arra járjon. És tényleg. Felgyorsult a világ, ahogy fényképezőgépének lencséje mutatja a Széchenyi téri, egykori polgármesteri erkélyről a mai belvárosi képet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában